Dit doe je in een waterbad, of een stoomoven. Door deze techniek blijft alle smaak behouden, je gooit immers geen kookwater weg. Denk maar aan het koken van spruitjes in water: zou je achteraf een slok kookwater nemen, dan proef je de spruitjes. Op de traditionele manier kook je de smaak dus deels uit de groenten.
Niet alleen kan weken de centra kneedbaarder maken , maar het water dat erin wordt opgenomen zal een stomende actie creëren, of u nu kiest om te roosteren, sauteren of uw spruitjes in uw airfryer te maken. De stoom kan helpen om ervoor te zorgen dat de spruitjes gelijkmatig gaar worden.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Spruitjes bewaren
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
1. Snijd de spruitjes bij en snijd ze vervolgens voor ¾ door de bovenkant, maar niet helemaal door. 2. Leg ze in ijswater en laat ze, indien mogelijk, een nacht in de koelkast staan .
Je hoeft alleen je niet-drainerende container te vullen met genoeg water om alle zaden onder te dompelen, hoewel sommige zullen proberen om op het oppervlak te drijven. Bedek je niet-drainerende container met een deksel, kaasdoek, servet of washandje. Laat het een nacht staan, of ongeveer 12 uur .
Als u ze echter als onderdeel van een grote maaltijd wilt eten, bijvoorbeeld op kerstdag, kunt u het beste alvast beginnen. Als dit het geval is , kunt u uw spruitjes van tevoren bijsnijden en klaarmaken . Bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast gedurende de nacht. Laat ze niet te lang staan, anders worden de uiteinden bruin.
Spruitjes worden het beste ongewassen bewaard in een plastic zak in de groentelade . Bewaar voorbereide spruitjes in een luchtdichte container. Hoewel spruitjes het beste heel bewaard kunnen worden totdat u ze wilt gebruiken, kunnen we de voordelen van het voorbereiden ervan zeker niet ontkennen.
Benieuwd hoe je spruitjes het beste wast? Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventuele losse blaadjes en spoel ze in een kom of vergiet af onder een stromende kraan, zo is ook te lezen op Lekkervanbijons.be. Het is een goed idee om spruitjes hierna nog een keer extra te wassen voordat je ze kookt.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Een kruissnede in de basis van de spruiten zou boze geesten verdrijven . Tegenwoordig zijn we meer bekend met de voedingsstoffen die in de groente verborgen zitten.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Om spruitjes te bereiden, moet je ze goed afspoelen of zelfs weken als je genoeg tijd hebt . Snijd de onderkant en buitenste bladeren eraf en snijd ze vervolgens doormidden om ze klaar te maken voor het roosteren.
Parboilen helpt de spruitjes zacht genoeg te maken om ze te pletten . Het is belangrijk om ze niet te lang te koken tijdens deze stap, omdat ze dan nog verder roosteren in de oven.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Spruitjes moeten ongewassen bewaard worden tot gebruik ; overtollig water of vocht kan schimmel veroorzaken. Als uw groenten vochtig thuiskomen omdat ze in de supermarkt zijn besproeid, dep ze dan droog met een papieren handdoek.
Langdurige versheid - De houtachtige stengel houdt vocht vast na de oogst, en dat helpt de individuele knoppen langer vers te houden. Zie de stengel als een natuurlijk hydratatiesysteem voor de voedzame spruitjes .
Stap 2: Week ze in ruim water op kamertemperatuur in een ruime kom, 6 uur tot (idealiter) een nacht. De zaden ontkiemen vaak op verschillende tijdstippen, dus ik houd ze graag gescheiden. Zodra je zaden vindt die hetzelfde ontkiemingsschema hebben, kun je ze samen in één kom laten weken. Laat ze gewoon een nacht op je aanrecht staan.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven maximaal 5 dagen goed als u ze in water bewaart. Als u ze echter zo lang wilt bewaren, moet u het water wel elke dag of in ieder geval om de dag verversen.
Groenten voorbereiden op kerstavond
Vraag de avond ervoor om hulp bij het schillen en snijden van groenten zoals wortels, pastinaken en spruitjes. Bewaar de gesneden groenten in koud water op het aanrecht om ze vers te houden voor Kerstmis.
In tegenstelling tot andere groenten kunnen spruitjes worden voorgekookt (zelfs een dag van tevoren) om de braadtijd te verkorten zonder de textuur te beïnvloeden . Dat betekent dat de spruitjes in de oven kunnen worden gezet terwijl het vlees rust voordat het wordt aangesneden. Als het hoofdgerecht wordt gegrild of in een pan wordt gekookt, is de oven natuurlijk vrij om te braden.