zelfverzekerd = zelfverzekerd bijv. naamw. Uitspraak: [zɛlfərˈzekərt] (van iemand) met veel zelfvertrouwen Voorbeelden: `een zelfverzekerde deelnemer aan de wedstrijd`, `zelfverzekerd antwoorden`Antoniem: &nb...
Assertief is iemand als diegene goed kan opkomen voor zichzelf. Een assertief persoon is meestal weerbaar en laat niet met zich sollen. Het woord is ontleend aan het Engelse assertive, wat zoveel betekent als het hebben van een sterk zelfvertrouwen.
Wanneer je zelfverzekerd bent dan ben je:Resoluut en doortastend wanneer het gaat om het maken van keuzes en kun je besluiten nemen zonder dat er ellenlange geweifel en getwijfel is. Vastbesloten en vastberaden en wilskrachtig om jouw doel te bereiken of jouw plan uit te voeren.
Zelfvertrouwen bestaat in twee vormen: Zelfvertrouwen als vaardigheid: Hierbij vertrouw je in wat je kunt. Zelfvertrouwen als waardigheid: Hierbij gaat het over je gevoel van eigenwaarde, wat je zelfverzekerd en weerbaar maakt in moeilijke situaties en bij tegenslagen.
Het tegenovergestelde van zelfvertrouwen is onzekerheid. Niet durven zeggen wie je bent en wat je wilt. Jezelf verschuilen, omdat je onzeker bent. Onzekerheid is soms lastig te herkennen.
Je ziet mensen die zelfverzekerd overkomen, energie uitstralen, en weten wat ze doen en zeggen. Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf en accepteren hun sterke en zwakke eigenschappen.Zij trekken zich weinig aan wat anderen denken of zeggen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Emoties in je lichaam
Denk bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen, plezier, ontspanning, zekerheid, kracht, energie of liefde. Wanneer je ontdekt hoe deze gevoelens door je lijf stromen, kun je beginnen te ontdekken hoe je hierop invloed kunt uitoefenen.
Sommige mensen zijn van nature zekerder van zichzelf dan anderen. Naast je temperament spelen je ouders en leeftijdsgenoten een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Geven zij aandacht en liefde en word je met respect behandeld, dan ontstaat een positief zelfbeeld.
Zelfvertrouwen komt van binnenuit. Dat betekent dat je overtuigd bent van jouw kwaliteiten (ook leiderschapskwaliteiten), vaardigheden (ook jouw leiderschapsvaardigheden), jouw overtuiging en visie. Zelfvertrouwen heeft te maken met de juiste proporties aan eigenwaarde, positief zelfbeeld.
Valkuil: zelfoverschatting of arrogant
Je kunt arrogant overkomen op andere mensen. Soms ben je eigenwijs, eigenzinnig of eigengereid. Je kunt hautain of hoogmoedig overkomen op de medemens. Je bent zelfzuchtig en eergevoelig.
Arrogante mensen zullen nooit toegeven aan hun fouten en tekortkoming.Terwijl zelfverzekerde mensen prima kunnen toegeven dat ze iets niet zo goed kunnen of fout zaten. En zelfverzekerd zijn betekent niet dat diegene zich perfect voelt, dat is bij arrogante mensen vaak wel het geval.
Een zelfverzekerde, onafhankelijke vrouw zijn gaat niet over hoe anderen over je denken. Het gaat erom hoe je jezelf, je zelfvertrouwen en je eigenwaarde ziet. Je kunt nog steeds de hele tijd voor anderen zorgen, maar dat mag er nooit toe leiden dat je je schuldig voelt over het nemen van tijd voor jezelf.
Wat is assertiviteit? De betekenis van assertiviteit is opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertief zijn is van groot belang in het voorkomen van stress.
Kenmerken van arrogant gedrag
Een arrogant persoon heeft alleen maar aandacht voor zijn eigen belangen en niet voor die van anderen. Hij vindt dat anderen ondergeschikt zijn aan hem en ziet het liefst dat mensen tegen hem opkijken en aan zijn wensen voldoen, ongeacht hun eigen belangen.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Onzekerheid en negatief zelfbeeld behandelen
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze.
Wanneer je zelfvertrouwen hebt, kom je beter over, voel je je zekerder, heb je meer uitstraling. Zelfvertrouwen ontwikkelen is dus belangrijk. Daarom willen de meeste mensen vol zelfvertrouwen in het leven staan, vertrouwen uitstralen, geloven in eigen kunnen en in eigen mogelijkheden.
Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.
Bijna ieder van ons moet een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren op een bepaald moment in zijn of haar leven. Wat de reden ook is, gebrek aan zelfvertrouwen is een fase vol zelftwijfel en angst. Hierdoor voel je je kwetsbaar, onzeker en fragiel en verlies je het vertrouwen in jezelf.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je legt je negatieve eigenschappen onder een vergrootglas en je hebt niet of nauwelijks oog voor je positieve eigenschappen. Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden.
Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen. Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.
Geef vooral kleine concrete complimenten. Die zijn gemakkelijker voor iemand met een negatief zelfbeeld. Maak er een gewoonte van om je waardering uit te spreken over kleine dagelijkse dingen die je fijn vindt van je vriendin of die je fijn vindt om samen te doen. Leg er niet al te veel nadruk op.