Paars mengen
Omdat violet de complementaire kleur van geel is, krijg je violet door het mengen van blauw en rood. Paars is een violet met een hoog blauw gehalte, dus de mengverhouding mag niet 1:1 zijn. Dus als je iets meer blauw dan rood toevoegt, krijg je paars.
Paars is een roodachtig blauwe (of blauwachtig rode) kleur waarvan de grenzen niet duidelijk vastliggen. Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen. Hoeveel rood of blauw kun je naar eigen smaak bepalen.
Meng je een zuiver blauw met een zuiver geel, dan krijg je een mooi verzadigd groen. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld paars. Als je cyaan met magenta mengt, krijg je een zuiver paars.
De kleur die de meeste mensen paars zullen noemen ligt ergens tussen violet en magenta en is daarmee een extraspectrale kleur. Er is overlap met kleuren als lila (lichtpaars), roze en purper.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
De kleur magenta wordt doorgaans rood genoemd, sommige vinden het ook wel richting paars of roze gaan. Magenta is dus paarsachtig rood. De term magenta wordt vooral gebruikt in de grafische- en printer industrie. De kleur magenta heeft zijn naam te danken aan de stad Magenta in Noord Italië.
Dat is absoluut NIET mogelijk. Paars is een secundaire kleur die je maakt met de primaire kleuren rood en blauw (zie hiervoor ook de kleurencirkel in de afbeelding). Met mengen van andere kleuren kan je dus GEEN paars maken.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Als je rood licht met blauw licht mengt krijg je paars licht. Dit wordt de additieve kleurmenging genoemd. Ook nu kun je met deze basiskleuren alle andere kleuren maken. Als je alle kleuren mengt dat krijg je geen zwart, maar juist wit.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
grijs.
Probeer het maar met geel, oranje, rood, groen …… Blauwe kleuren vormen hierop een uitzondering. Immers, blauw is ook een koele kleur. Ultramarijn blauw, gemengd met ivoorzwart, levert een mooi diep donker blauw op.
De paarse kleur werd gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is. Lila is een lichte tint (gemengd met wit) violet en wordt ook wel omschreven als 'lichtpaars'.