De werking van baking soda ligt in het feit dat het zuren bindt. De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren die in vuil zitten en die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Meest reguliere bakpoeders zijn kant en klaar aangezuurd met een bepaald zuur, wat ervoor zorgt dat zodra het bakpoeder in aanraking komt met water, het carbonaat een verbinding aangaat met het toegevoegde zuur en er een koolzuurgas ontstaat. Dit koolzuurgas zorgt ervoor dat alles mooi gaat rijzen.
Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda. Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram.
Het door de alvleesklier geproduceerde natriumbicarbonaat houdt de zuurgraad (de pH-waarde) van het menselijk lichaam op peil. Als bij nierproblemen de zuurgraad van het bloed te hard daalt, dan kan dat worden hersteld met natriumbicarbonaat. Het helpt om de opgehoopte afvalstoffen uit het bloed te verwijderen.
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Je gebruikt baking soda om je baksels beter te laten rijzen. Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren, zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken.
Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder? Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Los van azijn of baking soda is het aan te raden om zeker 1 maal per maand jouw machine (desnoods leeg) op 90 graden te laten draaien. De hoge temperatuur maakt dat schoonhouden eenvoudiger blijft.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Strooi 1 kop baking soda in het toilet of de afvoer en giet er daarna 1 kopje azijn overheen. Laat het 10 minuten inwerken en maak daarna het toilet of je afvoer schoon zoals je gewend bent.
Is het slijm te dun? Doe er dan een beetje baking soda bij. Is het slijm juist te droog, voeg dan een beetje water bij.
Bakpoeder (en baking soda) hebben een houdbaarheid van de zes maanden tot een jaar. Het moet worden bewaard op een koele, droge plek, maar hoe test je of het nog goed is? Doe een halve theelepel in een kom en giet er 60 ml kokend water overheen. Het moet meteen heftig gaan borrelen.
Baking soda, ook wel baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een natuurlijk mineraal dat werkt als een rijsmiddel. Het wordt veel gebruikt in Engeland, maar ook in de Amerikaanse keuken. Baking soda zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt tijdens het bakken.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Baking soda is een goede vervanger voor bakpoeder, mits je het mengt met een zuur ingrediënt. De vuistregel luidt: Meng 2 delen van het zure ingrediënt met 1 deel baking soda om bakpoeder in het recept te vervangen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee theelepels azijn met één theelepel baksoda zijn.
Gist vervangen door baking soda
Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50). Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda.
Overbodig gebruik van baking soda veroorzaakt buikpijn door overtollig gas en heeft invloed op de aanmaak van maagzuur, wat maag- darmklachten kan opleveren. De reactie tussen baking soda en maagzuur maakt echter wel korte metten met brandend maagzuur, wat meteen de belangrijkste medische toepassing van dit middel is.
Bijwerkingen. Gemeld is: metabole alkalose, met name bij hoge dosering en met name bij patiënten met een gestoorde nierfunctie of hypocalciëmie; deze kan gepaard gaan met een verhoogde spiertonus, spierspasmen en tetanie. Hypokaliëmie, hypernatriëmie. In hoge dosering: cardiale depressie met verlaagde calciumspiegels.
Zuiveringszout is een alkalische stof die de PH-waarde van je bloed verhoogt. Hierdoor wordt het melkzuur, wat tijdens intensief sporten door de spieren wordt aangemaakt, geneutraliseerd. Dit voorkomt het proces wat beter bekend staat als 'het verzuren van de spieren'. Dit komt de prestaties beslist ten goede.