Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
Zo kun je tijdens de winter bijvoorbeeld ook gaan schaatsen, hardlopen, crossen, mountainbiken, zwemmen, baanwielrennen en spinnen. Pas wel op met hardlopen, aangezien dit een vrij blessuregevoelige sport is. Dit moet je echt rustig opbouwen als je dit niet gewend bent.
Als je al fietsend je conditie wilt verbeteren, is het aan te raden te beginnen met drie korte ritten in de week, van ongeveer 40 minuten. Dit kun je langzaam uitbouwen, tot je maar liefst vijf tot zeven keer per week in het zadel zit.
Ook in de winter kun je met de juiste banden veilig met de racefiets de weg op. Met 4 season banden zorg je tijdens de koude dagen van het jaar voor meer grip en dus voor een verhoogde veiligheid tijdens je fietstocht. 4 season banden hebben meer grip en een hogere lekbestendigheid dan zomerbanden.
Hoe kouder wordt, hoe zwaarder de lucht en dus hoe meer weerstand je ervaart tijdens het fietsen. De luchtweerstand (naast het beklimmen van een berg natuurlijk) is sowieso je grootste vijand op de fiets. Je frontaaloppervlak bepaalt in gigantische mate je luchtweerstand.
Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt. Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast. Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen.
Warm en zonnig weer (temperatuur tussen 18 en 25 graden)
Voor velen het ideale fietsweer! Het zonnetje schijnt, het kwik stijgt en er is een heerlijk briesje dat soms opsteekt. Met deze tropische temperaturen kan je het beste korte fietskleding aantrekken, om de hitte een beetje te ontsnappen.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
Zodra het kwik boven de 30 graden stijgt, zitten mensen liever in de schaduw dan op de fiets in de volle zon. Mocht je toch graag willen fietsen met warm weer, kies er dan voor om 's ochtends of juist later op de avond de fiets te pakken. De temperatuur is dan enigszins gezakt en je fiets ook niet meer in de volle zon.
Uw fitted kleding houd je dus lekker warm… Mits degene genoeg luchtdicht is en de kou niet voorbij laat gaan! Vergeet dus oversized kleren als u wenst uzelf tijdens winter warm te kleden. Kies eerder voor fitted en luchtdichte kleren die warm in alle weersomstandigheden houden: regen, vorst, wind of sneeuw!
5-15 graden
Een fietsshirt met onderlaag en thermo armstukken (met eventueel een windvest) voldoet ook als bovenkleding. Eronder draag je bibtights of bibshorts met beenstukken. Ook bij deze temperaturen zijn een muts of haarband, handschoenen met dichte vingers en overschoenen aan te raden.
10-15 graden:
Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Wind met een hoge luchtdichtheid wordt ook wel dikke wind genoemd en wind met een lage luchtdichtheid dunne wind. De luchtdichtheid wordt beïnvloed door de temperatuur en de luchtdruk. Luchtdichtheid wordt uitgedrukt in kg/m3.
Je dagelijks trainingsvolume in kilometers of uren: door dit bij te houden kan je over een langere periode nagaan of er niet plots grote sprongen tussen de weken onderling zitten. Probeer per week niet meer dan 10% extra te doen.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Het verschilt natuurlijk ook of je een uurtje rustig getrapt hebt, of dat je een maximale inspanning hebt geleverd. Maar waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat je minimaal 24 uur rust moet nemen na een training.
De zorg voor je fiets na natte ritten
Water is de natuurlijke vijand van elke fiets – het sijpelt in alle kieren, spoelt het vet uit de lagers en versnelt de corrosie van metalen onderdelen. Daarom is het vooral belangrijk om goed voor je fiets te zorgen als je regelmatig door de regen fietst.
Regen houdt de echte wielrenner niet tegen om een rondje te gaan fietsen. Toch zal je merken dat wielrennen in de regen een andere techniek vergt dan rijden op een droog wegdek. Met name in de bochten zal je rekening moeten houden met het gladdere wegdek.
Is het verstandig om te fietsen in de hitte bij temperaturen boven de dertig graden? TestKees zegt: JA, mits. Het goede nieuws is dat fietsen in de hitte verrassend goed gaat. Bij 20 kilometer per uur is de rijwind al windkracht 4, een natuurlijk ventilatoreffect waardoor het zweet snel verdampt.