Wie wordt getroffen door een hartinfarct, een hartstilstand of een andere hart- of vaatziekte heeft in de loop der jaren een steeds grotere kans gekregen om dat te overleven. Sinds 1980 is het sterftecijfer voor mannen gedaald met 70 procent en voor vrouwen met 61 procent.
De patiënten die de acute fase van een derde achtereenvolgend hartin- farct overleefden, stierven allen binnen 3 maanden na de acute fase. NORRIS e.a. (1969) geven de sterfte 3 jaar na hartinfarct op als 23% voor het eerste infarct, 48% voor het tweede infarct en 62% voor drie of meer infarcten.
Slechts 10% overleeft dit wanneer er geen hulp wordt geboden. Wanneer direct wordt begonnen met reanimatie met behulp van een AED, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer naar 70%. Vele levens worden hierdoor gered.
Bij een hartinfarct kan het bloed niet meer naar een deel van het hart stromen. Dit komt door een vernauwing of verstopping in 1 of meer slagaders rond het hart. Dat deel van het hart krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct heet ook wel een hartaanval.
Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Klachten hartinfarct
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar. Naast het lichamelijke herstel moeten alle gebeurtenissen ook emotioneel een plekje krijgen. U moet weer vertrouwen krijgen in uw eigen lichaam en in het leven. Het kost tijd om dit te verwerken.
Over het algemeen mag u na ongeveer 5 vijf dagen naar huis. Tijdens de opname proberen we u actief te betrekken in het proces richting de ontslagdatum. U bent dan nog niet helemaal de oude: u herstelt thuis verder. Het CBR heeft wettelijke richtlijnen opgesteld voor het autorijden na een hartinfarct.
gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm. pijn in de kaak. pijn boven in de buik of een gevoel van brandend maagzuur.
Kortademigheid. Flauwvallen. Duizeligheid of licht gevoel in hoofd. Hartkloppingen.
Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
Onderzoekers analyseerden over een periode van zeven jaar meer dan 156.000 ziekenhuisopnames als gevolg van hartproblemen. Dit is wat zij ontdekten. De meeste hartaanvallen vinden plaats op maandag – de kans dat je rikketik stopt met tikken is zelfs 11% hoger dan op de rest van alle doordeweekse dagen.
Toch lukt dat niet altijd even goed. Ondanks alle medicatie lopen hartpatiënten een grote kans op herhaling en zelfs op overlijden. 'Een eerste hartinfarct zou wel eens anders kunnen ontstaan dan een tweede' licht Folkert Asselbergs toe.
Hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak doordat het hart een beperkte capaciteit heeft zichzelf te herstellen. Anders dan mensen kunnen zebravissen hun hart wel herstellen na schade.
Bij een hartinfarct is er vaak een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Dit kan bij zowel inspanning als in rust voorkomen. Deze pijn kan uitstralen naar de linkerarm of kaak, maar soms ook naar de rug of rechterarm. Bij een hartinfarct duurt de pijn langer dan 5 minuten.
Het meest voorkomende signaal is een drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.Ook zweten en misselijkheid of braken komt voor.
Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook angina pectoris (hartkramp) of een hartinfarct zijn. Je hartspier krijgt dan onvoldoende zuurstof doordat de kransslagaders vernauwt zijn. Bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier meer zuurstof nodig dan normaal.
Na een hartinfarct wordt aangeraden minimaal 4 weken niet te werken. Deze periode kunt u goed gebruiken om te herstellen.
Maar je hebt dan wel een grotere kans op een tweede infarct, dat dodelijk afloopt. In feite is het vijf over twaalf als je eenmaal een infarct hebt gehad.”
De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.
Voeding met veel fruit en groenten, vetarme zuivelproducten, volkoren, noten, gevogelte en vis (en niet te veel verzadigde vetten, snoep, rood vlees en suikerhoudende dranken) verlagen het risico op terugkerende hartziekte.
Na een paar maanden kunt u een afspraak maken met uw huisarts om te bespreken hoe het met u gaat. Daarna komt u ongeveer 2 tot 4 keer per jaar voor controle bij uw huisarts.
Als u een hartaandoening heeft, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met lichamelijke inspanning of last hebben van vermoeidheid. Ook kunt u duizelig of zelfs onwel worden. Als dit gebeurt als u achter het stuur zit, is dat levensgevaarlijk.