Twijfel je of een medicijn wel samengaat met de medicijnen die je al gebruikt? Dan kun je het beste contact opnemen met de arts die je het medicijn heeft voorgeschreven of met de apotheek waar je het medicijn hebt gekregen. Je apotheker kan controleren of je medicijnen gebruikt die effect op elkaar kunnen hebben.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Innemen met koffie, melk, frisdrank wordt ontraden, omdat deze dranken de resorptie negatief beïnvloeden. Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn. Vooral vet voedsel vertraagt de maaglediging.
Koppel het aan vaste, terugkerende momenten in de dag. Dus bijvoorbeeld voor een maaltijd, het tandenpoetsen of voordat je gaat slapen. Aantal innamemomenten: hoe vaker je medicijnen op een dag moet innemen, hoe groter de kans dat je je medicijnen vergeet in te nemen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Het voornaamste doel van magnesium is het ontspannen van de spieren, zo ook de hartspier. Het wordt dan ook veel door personen gebruikt die vaak sporten. Naast de ontspanning van de spieren, draagt magnesium ook bij stressvermindering en ondersteunt het het hart te ontspannen.
Ook medicijnen die u zelf koopt bij apotheker of drogist kunnen ongewenste wisselwerkingen veroorzaken. U kunt daarbij denken aan pijnstillers, hoestdrankjes, maar ook aan kruidenmiddelen. Zelfs voedingsmiddelen zoals melk en grapefruitsap kunnen de werking van uw geneesmiddel beïnvloeden.
Zo zijn maagzuurremmers in verband gebracht met een magnesiumtekort. Vermoedelijk wordt het tekort aan magnesium veroorzaakt doordat bij deze geneesmiddelen de absorptie vanuit de darmen is verminderd. Ook langdurig gebruik van diuretica (plaspillen) kan leiden tot een magnesiumtekort.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
Nifedipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), en de ziekte van Raynaud.
Het innemen van bloeddrukverlagers 's avonds voor het slapengaan vermindert het risico op hart- en vaatziekten én vroegtijdig overlijden, zo blijkt uit een groot Spaans onderzoek.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Wat u niet moet doen, is het slikken van supplementen met vitamine K. Deze kunnen de werking van uw bloedverdunner belemmeren.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Over het algemeen wordt geadviseerd om bloeddrukverlagende medicatie in de ochtend in te nemen (Farmacotherapeutisch Kompas). Ik geef bij ACE remmers vaak het advies om deze in de avond, op de rand van het bed, in te nemen, met name vanwege de bloeddrukdaling die gelijk na inname op kan treden.
"Als er geen vloeistof is waarin de pillen in de maag kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven.
Van patiënten met een hoge bloeddruk weten we sinds kort bijvoorbeeld, dat ze beter af zijn als ze hun pil 's avonds voor het slapengaan nemen, dan 's morgens als ze opstaan. De controle over de bloeddruk is beter, en ze krijgen minder hart- en vaatellende.