Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Munt. Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Maagzuurremmers, proton pomp inhibitor (PPI), zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen. PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Betaïne HCL: natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Pantozol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van maagklachten en reflux. Bij behandeling van maagklachten als gevolg NSAID-gebruik gaat de voorkeur uit naar behandeling met omeprazol, tenzij je clopidogrel gebruikt; dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Hoelang u pantoprazol moet gebruiken, hangt af van uw ziekte. Soms moet u het langdurig gebruiken, zodat de maagklachten niet terugkomen. U kunt misselijk worden of buikpijn krijgen. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem. BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, is het beter om een andere maagzuurremmer uit een andere groep te proberen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde H2 antagonisten zoals ranitidine en cimetidine. Ook bij het gebruik van deze middelen kan misselijkheid optreden.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Antwoord van de apotheker over stoppen met pantozol
Als je dit middel langer dan acht weken achter elkaar hebt gebruikt, kun je beter niet in één keer stoppen. De maag reageert dan namelijk met de aanmaak van extra veel maagzuur, waardoor de klachten weer terugkomen.
Hoofdpijn, duizeligheid. Diarree, misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel, obstipatie, droge mond, buikpijn. Huiduitslag, exantheem, erupties, jeuk. Asthenie, vermoeidheid.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Kruiden en co
Citroenmelisse is daar een goed voorbeeld van. Dat vermindert de aanmaak van maagzuur en kan makkelijk als een kruidenthee worden gedronken. Zoethout werkt net iets anders. Dat kruid bevordert de aanmaak van slijm in de maagwand en beschermt zo tegen het zure maagsap.