Zit je tussen twee maten, dan zou ik adviseren om de langere versie te nemen voor trail running en de kortere voor Nordic Walking. De meeste merken hebben maten tussen 100 en 135 cm, met een tussensprong van 5 cm. Er staan ook maat tabellen op het internet die een goede indicatie geven.
Ga rechtop staan op een vlakke ondergrond. Buig een van de armen zodat je bovenarm langs het lichaam hangt en de onderarm een hoek van 90 graden met de bovenarm maakt. De afstand van de hand tot de grond recht naar beneden geeft de juiste lengte van de wandelstokken.
Til je stok niet te ver omhoog, maar beweeg 'm net iets boven de grond. Zet de stok schuin, ongeveer op 45 graden, voor je neer en laat je polsen het zware werk verrichten. Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast.
Door je wandelstok schuin neer te zetten, dus met de punt op de grond en het handvat voor de punt van je stok en met je arm nog licht gebogen, wijst je stok al in de juiste richting om jou te ontlasten. Je hoeft nu maar een klein beetje kracht te zetten met je arm. Je trekt jezelf als het ware steeds naar je stok toe.
Aluminium stokken zijn stevig, licht en prima betaalbaar. Carbon en titanium zijn sterker en nog lichter, maar een pak duurder. Wie regelmatig gaat trekken, wil wandelstokken die lichtgewicht, sterk en betrouwbaar zijn.
Functie wandelstokken
Vooral tijdens het dalen hebben ze een schokdempende werking en kun je je knieën flink ontlasten door stokken te gebruiken. Tijdens het stijgen blijf je meer rechtop lopen en laten ze ook je polsen, armen en schouders meehelpen.
Wandelstok Kopen? Al vanaf € 14,95 | Hulpmiddelwereld. Merken: Good Grips.
Tip 9: Wandelstokken aan je rugzak bevestigen
De fijnste plek is om ze in of aan je rugzak te bevestigen. Wist je dat er aan de meeste wandelrugzakken speciale lusjes zitten waar je wandelstokken in passen. Vaak is het aan de onderkant een lus waar de punten in kunnen en boven een bevestiging om ze in te klemmen.
Het Nordic Walken doe je met speciale wandelstokken, poles genaamd. De gewone wandelstok heet ook wel trekkingstok of telescoopstok. Het meest zichtbare verschil is de handlus. Om goed te kunnen Nordic Walken is het van belang dat de stok 'aan' de hand blijft zitten, ook al open je de hand.
Voor wandelen in Nederland zijn een paar eenvoudige stokken meer dan voldoende. Voor sportieve wandelaars zijn de Black Diamond Alpine Carbon en de LEKI Makalu FX Carbon de beste keuze. Dit zijn lichtgewicht, hiking stokken. Bij een kleiner budget zijn ook de Decathlon wandelstokken een prima optie.
Nordic Walking versterkt bijna alle spieren van het lichaam (90% van de spieren wordt ingezet). In tegenstelling tot wandelen, worden ook de romp en de armen ingezet. Door de stokinzet en de rotatie van de schouderas ten opzichte van de bekkenas, worden rug- en schouderspieren soepel gemaakt en verstevigd.
De lengte van de nordic walking stokken
Er is een globale berekening om de juiste lengte van de nordic walking stokken vast te stellen. Deze formule is de lichaamslengte x 0,68. Houd rekening met een marge van +/- 5 cm.
Een set met 2 kleine tellers, voor een goede steun op gemengde ondergrond. Je stokken blijven ook niet steken tussen stenen of andere hindernissen.
Het druist misschien een beetje tegen uw gevoel in maar een wandelstok houd u aan de andere kant dan het been waar u last van heeft. Als u dus last heeft van het linkerbeen dan houd u de wandelstok rechts.
Snelwandelen. Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur). Niet voor niets is dit een olympische sport. Er zijn wedstrijden in verschillende afstanden, variërend van 5 kilometer indoor tot 50 kilometer op de weg.
Je traint namelijk niet alleen je beenspieren, maar ook je arm- en rugspieren. Met nordic walking verbrand je al snel 400 calorieën per uur. Bij wandelen is dat een stuk minder: zo'n 280 calorieën per uur.
Het lijkt op gewoon wandelen, maar u gebruikt niet alleen uw benen, maar ook uw rug, armen en schouders. Dat komt door de twee stokken (poles) die u bij iedere stap gebruikt. Uw stappen worden krachtiger en u loopt sneller, tot wel 8 kilometer per uur. Dat is twee keer zo snel als normaal wandelen.
Door de opeenhoping van het bloed worden de vingers dikker. Hier hebben wij een oplossing voor gemaakt: wandelstokjes. Wandelstokjes zijn handzame houten stokjes, gemaakt van beukenhout, meerdere malen goed geschuurd en met een buffelleren polsband.De oplossing tegen dikke opgezette handen tijdens het wandelen!
Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen.
Nordic walking en uw conditie
Bij nordic walking verbruikt u gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige 'normale' wandeling. Omdat u met nordic walking niet alleen de beenspieren, maar ook de spieren in de romp, armen, nek en schouders gebruikt, gaat uw gehele lichaamsconditie met sprongen vooruit.
Een Nordic Walking schoen moet in verhouding met een hardloopschoen een buigzamer zool hebben, omdat de afwikkeling van de voet over het algemeen een stuk groter is tijdens het nordicwandelen. Ook is het belangrijk dat vooral de hak van de schoen voldoende dempende eigenschappen bezit.
Bij Decathlon kun je Nordic Walking stokken kopen in verschillende maten van de merken Newfeel en Gabel. Ook hebben een handige tas om de Nordic Walking stokken in te doen.
Poles zet je in de as van je wandelpas tussen je voeten neer met de spike naar achteren gericht. Zo kunnen ze hun rol perfect vervullen: door je met je armen op de poles af te duwen stuw je jezelf voorwaarts. Wanneer je de pole neerzet, houdt je hand de greep stevig vast om je gemakkelijk met je armen af te duwen.
Nordic Walking is een bewegingsvorm / sport die door iedereen beoefend kan worden. Iedereen kan op zijn of haar niveau Nordic Walking beoefenen, langzaam, snel, huppend, hardlopend, het kan met Nordic Walking allemaal. Belangrijk is wel om een goede basis techniek aan te leren en daarmee verder te gaan.