Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Hoeveel lichtpunten heb ik nodig? De eenvoudigste manier om te schatten hoeveel licht er nodig is om een kamer te verlichten, is, bij gebruik van LED-verlichting, ongeveer 4W per vierkante meter. Bijvoorbeeld, in een kamer van 3m x 2,5m zouden we ongeveer 30W nodig hebben.
Sfeerlicht creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of vloerlamp in de hoek van de kamer. Nog een tip: indirect licht achter een spiegel zorgt voor een aangename sfeer in je ruimte, denk aan een LED strip. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in je slaapkamer!
Met verlichting breng je sfeer in elke kamer en zorg je voor een aangename en gebalanceerde omgeving. Welke soorten verlichting je nodig hebt, is afhankelijk van de te verlichte ruimte. In de woonkamer heb je meer nood aan sfeerverlichting dan bijvoorbeeld in de keuken waar functionele verlichting noodzakelijk is.
voor de entree van jouw huis en de gang:
Belangrijk hierbij is te kiezen voor algemeen licht zoals plafond en wandlampen of spots (eventueel op een rail). Licht schilderijen en foto's uit. Heb een spiegel of kast in de hal gebruik dan ook taakverlichting zodat je genoeg licht hebt voor het aantrekken van je schoenen.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Zo'n lichtpunt in het midden van de zitkamer is een probleem want decentralisatie is de oplossing. Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort. Het zonlicht overdag zorgt ervoor dat we niet tot nauwelijks slaperig worden.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals bij heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit licht een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warm wit licht zoals van halogeenlampen.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange (werk)dag. Ook voor een sfeervolle avond met vrienden kies je het beste voor gezellig licht. Denk aan een decoratieve vloer- of tafellamp naast de bank en op je kast of spotjes. Kies ook voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, dit is extra warm wit licht.
Over het algemeen hebben LED-lampen met koel licht dus ook meer lichtopbrengst (meer lumen) dan LED-lampen met warm licht, ook al is het wattage hetzelfde! Let bij het kopen van een LED-lamp dus vooral op het aantal lumen.
Een aantal vuistregels voor de grootte van jouw hanglamp: - Een hanglamp mag niet breder zijn dan de tafel. - De ideale diameter is ongeveer 50% van de breedte van de tafel. - Veel voorkomende maten zijn 30-70 cm diameter, wanneer je voor een kleinere lamp kiest, overweeg dan om meerdere naast elkaar te hangen.