Ze variëren in grootte: vanaf 8 cm tot wel 40 cm. Gamba's worden gevangen of gekweekt in de Indische oceaan en Zuidoost-Azië en hebben kenmerkende tijgerstreepjes op hun pantser.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
Gamba's en tijgergarnalen hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog.
Zo verwijder je het darmkanaal van grote garnalen
Plaats de botte kant van een klein mespuntje onder het kanaal. Til voorzichtig op zodat je het kanaal tussen twee vingers kan knijpen. Haal het mes weg, hou de staart recht, en trek voorzichtig het darmkanaal eruit.
Het darmkanaal is de (meestal) zwarte streep die over de rug van de garnaal loopt. Maak met het mes een snede over de lengte van de rug van de gepelde garnaal. De darm ligt nu bloot. Steek de punt van het mes onder de darm en trek deze er in een beweging uit.
Uit onderzoek is vast komen te staan dat er 162 bacteriën op een scampi aanwezig kunnen zijn. Tien van deze bacteriën zijn bovendien resistent tegen antibiotica. Dit is weliswaar de uitkomst van een Amerikaans onderzoek, maar de cijfers voor de situatie in ons land is helaas niet veel anders.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
The easy road: met je handen
Buig nu de staart en trek hem ook los van de gamba. Vervolgens verwijder je de pootjes. Zo kun je makkelijk het jasje van de rug verwijderen. Smullen maar!
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Tot slot nog een les anatomie van de garnaal : langs de rugzijde loopt het darmkanaal, maar ook aan de binnenzijde van de garnaal zie je soms een fijn kanaaltje lopen. Dat kanaal mag je rustig laten zitten : het is een zenuwkanaaltje dat helemaal onzichtbaar wordt als je de garnaal bakt en is volkomen smaakloos.
De gamba's kosten € 2,40 per stuk. Het minimum aantal is 150 stuks. Wij adviseren 2 of 4 gamba's per gast.
Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
Een scampo is in het Nederlands een langoustine. Maar dat zijn dus niet 'onze' scampi's. Bij ons zijn (Reuze) Diepzeegarnalen dat wel: met de kop er nog aan worden ze vaak gamba genoemd, zonder kop scampi.
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten.
Gamba's/tijgergarnalen
Gamba's worden gevangen of gekweekt in de Indische oceaan en Zuidoost-Azië en hebben kenmerkende tijgerstreepjes op hun pantser.
Het beste antwoord
Kuit is de benaming voor de volledig rijpe eitjes die nog in de eierstokken zitten van de vrouwtjesgarnaal.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Bevroren gamba's kun je ook direct verwerken in bijvoorbeeld gerechten zoals curry's of soepen. Ook kun je de bevroren gamba's alvast op stokjes rijgen voor de BBQ. Veel ingevroren gamba's hebben tegenwoordig een 'beschermend' laagje van bevroren water. Als je deze gamba's direct bakt krijg je een hoop vocht in de pan.
Gamba's worden gevangen op een diepte van circa 300 meter met behulp van trawlers. Doordat ze zich snel voortplanten, blijft het bestand goed op peil. De meeste grote garnalen die je in Nederland in de winkel kunt kopen zijn Aziatische kweekgarnalen. In Thailand en Vietnam worden ze in grote zoetwaterbassins gekweekt.
Dan trek je pantser en pootjes er makkelijk af. Laat het staartje zitten. Wie wil (het smaakt beter) snijd met een puntig mes de rug over de lengte in en trekt het zwarte darmkanaal, een draadje, eruit. Het gevolg is wel dat de garnaal bij het bakken openkrult.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.
Verhit garnalen in een koekenpan.
Voeg genoeg olie toe om de bodem van een braad- of koekenpan te bedekken en plaats de pan op het fornuis. Voeg je garnalen in een effen laag toe. Bak de garnalen 2-3 minuten lang aan elke zijde.