De lengtegroei bij bomen is meestal ook beperkt tot een aantal maanden. De knoppen lopen uit in april – mei en groeien meestal maar tot eind juni (langste dag). Er zijn een aantal uitzonderingen.
Wordt het dan gevaarlijk? Een boom groeit heel geleidelijk naar een volwassen stadium en veroudert daarom ook heel geleidelijk. Bij de wat grotere bomen heb je het al snel over een periode van 25 tot 75 jaar. Het is natuurlijk wel goed om de gezondheidstoestand van bomen boven de 25 jaar in de gaten te houden.
Meestal wordt alles goed groen in april. Als er een koude winter is geweest, dan duurt het in het voorjaar langer voordat bomen weer groen worden. Een zachte winter of zelfs al vroeg lenteweer in februari, heeft direct effect op de natuur.
De lengtegroei neemt elk jaar af. Als een boom volwassen is, is de lengtegroei teruggebracht van 30 a 150 cm per jaar naar 0.5 a 4 cm per jaar. Op zich hoeft de boom niet meer groter te groeien, maar de boom heeft de scheuten nodig om er bladeren en bloeiwijzen mee te maken.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt. Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
De stam van de boom
Onder schors zit de bast, daar lopen de bastvaten. Dit zijn een soort buisjes waarmee het voedsel uit bladeren over de hele boom wordt verdeeld. Onder de bast zit laagje dat cambium wordt genoemd, vanuit dat laagje groeit de boom elk jaar stukje dikker en zo ontstaan de jaarringen.
Toch wordt juist in de kwetsbare maanden aangeraden de bomen te snoeien. De reden hierachter is de modus waarin de bomen zich bevinden in de winter. De bomen houden na het verliezen van de bladeren in de koudere maanden namelijk een winterrust. Deze rust houdt in dat de sapstroom in de boom op een laag pitje staat.
De zomer staat weer voor de deur, vanaf 24 juni is het weer zo ver. Ook in de zomer zijn bloeiende bomen in trek, maar er zijn maar weinig bomen die dan bloemen geven. Bomen geven schaduw, trekken vogels aan en bloemen in de zomer zijn opvallend.
Uit nieuwe analyses van al deze waarnemingen is duidelijk geworden dat het moment van bladverkleuring en bladval vooral door de temperatuur in september bepaald wordt. Hoe hoger de temperatuur in september, hoe later de bladeren beginnen te verkleuren.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
Beschermende laag
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf.
Als een boom groeit, doet hij dat aan de buitenkant. Onder de schors zit de bast, en daaronder groeit steeds een nieuw laagje hout. Deze ring tussen de bast en het hout noemen we de groeiring. In het hout, zitten de houtvaten, waardoor het water naar boven stroomt.
De boom hol is van binnen en het is dus niet mogelijk is om de jaarringen te tellen. De leeftijd blijft een schatting: sommigen beweren dat de boom wel meer dan 1000 jaar oud kan zijn, maar deskundigen houden het op 400 tot 500 jaar.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
De dikte van een goed groeiende boom kan om zo'n tijdsbestek gemakkelijk meer dan het dubbele zijn van een minder goed groeiende boom. Vrijstaande, goed groeiende eiken op goede bodems bereiken na 100 jaar een stamomtrek van zo'n 2,5 tot 3,5 meter.
Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.
Alle bomen in ons assortiment zijn het hele jaar in pot verkrijgbaar! Vanaf eind oktober kunnen bomen en andere planten, zoals hagen uit de volle grond, weer in de tuin geplant worden. De bomen gaan dan in rust, het blad valt van de boom en het duurt weer een halfjaar voordat hij groen is.
Bomen met blote wortel vallen buiten de garantieregeling. Bomen met een kluit gebruiken het 1e groeiseizoen om hun wortelgestel uit te breiden en zich vast te zetten in de grond. Doorgaans hebben deze bomen meer en groter blad dan de bomen met blote wortel. Van veel lengte of dikte groei is echter nog geen sprake.
Onderhoudsarme bomen
Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.