' 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un.' 'Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
Ten eerste is het passend om simpelweg te zeggen: “Gecondoleerd” of “Veel sterkte“. Dit zijn basisuitdrukkingen die de nabestaanden laten weten dat je aan hen denkt tijdens deze moeilijke periode. Voel je vrij om jouw eigen woorden toe te voegen als je een persoonlijke band hebt met de overledene of de nabestaanden.
Zodra iemand is doodverklaard, zegt men 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un'; wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terugkeren. Nadat de dood is bevestigd door een deskundige, wordt aanbevolen de overledene snel klaar te maken voor de begrafenis en zo snel mogelijk te begraven.
Moslims kennen een condoleanceperiode van drie dagen en een rouwperiode van veertig dagen. Om de nabestaanden te ontlasten, zorgen de familie en buren de eerste drie dagen voor hun eten. De weduwe rouwt overigens wel wat langer, namelijk vier maanden en tien dagen.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat 'van harte' meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs.
De laatste begrafenis die ik bijwoonde, was die van mijn oma in Turkije. Volgens islamitisch gebruik moet je binnen 24 uur begraven worden.
Na een Turkse uitvaart
De mannen komen bijeen in de moskee en de vrouwen worden thuis uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de gasten een maaltijd krijgen. Samen wordt er stilgestaan bij de dood. De overledene wordt geprezen en er worden smeekbedes gedaan voor de overledene.
Moslims kiezen er in veel gevallen voor om de uitvaart in het land van herkomst te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld Turkije of Marokko. Dit komt omdat graven in Islamitische landen nooit worden geruimd. In Nederland is de regel dat het graf na 10 of 20 jaar wordt geruimd.
Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken. 'A3thama Allahoe adjrak wa ah'sana a3zaa'ak wa ghafara limayyitik.' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.
Volgens hen past ontroostbaar verdriet eigenlijk niet bij het geloof. Het zou een teken zijn van gebrek aan geloofsovergave en godsvertrouwen. De grondhouding van de moslim is geduld (sabr): "Volhardt met de geduldigen; God is met hen die geduldig volharden" (koran 8, 46).
Wilt u iemand binnen de Islamitische gemeenschap condoleren? Dan kunt u dit doen door op de gewone manier te condoleren, echter kunt u dit ook in het islamitsch doen. U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug. '.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Officiële islamitische rouwperiode
In de Islam geldt dat na drie dagen de nabestaanden niet aan het verlies moeten worden blijven herinnerd. De dood ligt in de handen van Allah en is onomkeerbaar. Als Allah gewild heeft dat iemand overlijdt dan moet een mens niet blijven treuren.
Turkse tradities nemen een belangrijke plaats in het leven van de Turkse mensen en worden nog steeds levendig gehouden. Voorbeelden van deze tradities zijn de rode linten die op bruiloften worden gedragen, bezoeken aan familieleden tijdens feestdagen, iftar-diners tijdens de ramadan en de viering van het nieuwe jaar.
Het is voor moslims belangrijk dat een overledene zo snel mogelijk wordt begraven op de rechterzijde met het gezicht richting Mekka. Het liefst vindt dit plaats binnen 24 uur na het overlijden of voor de eerstvolgende zonsondergang.
De rituele wassing
Vertaalt: Waarlijk Wij behoren tot Allah, en tot Allah zullen wij wederkeren. Na het overlijden sluit een van de aanwezigen de ogen van de overledene en bidt iedereen. Het is niet toegestaan om te eten, te drinken of te roken in aanwezigheid van een overledene.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van het aardse en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Ga bijvoorbeeld naast de ander zitten en zeg een minuut lang niks. Of huil mee als je ook verdrietig bent. Haal samen herinneringen op aan de overledene. Als je de overledene ook hebt gekend, is het heel fijn voor de nabestaande om te weten dat jij ook om die persoon gaf.
In ons verdriet om het heengaan van onze lieve [NAAM] willen wij u hartelijk danken voor uw medeleven. Wij willen u bedanken voor alle steun en betrokkenheid na het overlijden van onze dierbare [NAAM]. Alle blijken van deelneming zijn ons tot steun bij het verwerken van dit verlies.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.