Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.
Je moet een aantal praktische zaken regelen als je gaat verhuizen naar België. Om als Nederlander in België te wonen en werken heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel een dak boven je hoofd hebben.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Een goede voorbereiding is daarom een vereiste. Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland.
Sociale zekerheid en belastingen
Dit komt omdat u onder de Nederlandse sociale zekerheid blijft vallen. Ook blijft u uw inkomstenbelasting in Nederland betalen. Wel betaalt u in België gemeentebelasting en belasting over eventueel vermogen. Op het moment dat u met pensioen gaat, zullen een aantal zaken veranderen.
Als u als buitenlander voor lange tijd naar België wilt komen, dan hebt u mogelijk een visum nodig. Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen.
Schrijf u uit bij de gemeente waar u woont
Bij uw vertrek uit Nederland moet u zich uitschrijven bij de gemeente waar u woont. Vraag de gemeente om een bewijs van uitschrijving. Dat bewijs heeft u nodig als u in zich in België gaat inschrijven.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
Nadat u zich gevestigd heeft in België, bent u verplicht om uzelf en uw gezinsleden binnen acht dagen bij uw nieuwe gemeente in te schrijven. Wanneer u zich gemeld heeft bij uw nieuwe gemeente dan wordt u ingeschreven in het Vreemdelingenregister.
Een Belgische ziektekostenverzekering kost u ongeveer € 10,00 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. U krijgt ook de ziektekosten vergoed als u in Nederland ziektekosten maakt.
De grote meerderheid van de Nederbelgen woont in het Vlaams gewest. Zij vormen daar dan ook in totaal de grootste groep buitenlanders en de grootste groep in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Vooral in de grensstreek wonen velen.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Als derdelander heb je recht om in België te verblijven voor de duur van je visum. Als je niet visumplichtig bent of als je een verblijfsrecht van meer dan 3 maanden in een andere Schengenlidstaat hebt, dan mag je 90 dagen in België verblijven binnen elke periode van 180 dagen.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Tijdens uw vakantie mag u in het buitenland verblijven gedurende maximum 24 dagen (4weken) per jaar. U mag ook in het buitenland verblijven indien u een uitdrukkelijke vrijstelling geniet van de verplichting om in België te verblijven, bvb. om in het buitenland een dienstbetrekking te zoeken of een opleiding te volgen.
Een aarzeling bij kopers mag niet verbazen, want de huizenprijzen blijven erg hoog. Een huis in België kostte in de eerste zes maanden van 2022 gemiddeld zo'n 314.700 euro, in Vlaanderen gemiddeld zo'n 341.600 euro. Dat is zowel in Vlaanderen als in heel België zo'n 6 procent méér dan vorig jaar.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.
Volgens hetzelfde onderzoek kosten de wekelijkse boodschappen in Nederland 24,59 dollar ofwel 21,73 euro. Dat is dus goedkoper dan in Spanje, iets wat de meeste lezers waarschijnlijk niet zullen verwachten. In België zijn de boodschappen echter weer duurder met gemiddeld 33,28 dollar ofwel 29,41 euro.
Brussel, België : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.30. In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Situatie kiezen
Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.