Wat gebeurt er als je de de vlinderstruik niet snoeit? Als de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant zal veel minder bloemen aanmaken en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit.
Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).
Het beste snoei je een vlinderstruik niet in de herfst of direct na de bloei, maar nadat de winter voorbij is. Er bestaat namelijk een grote kans dat jouw vlinderstruik anders bevriest tijdens de winter. Als je de takken wegknipt en er open wonden bestaan, is het niet gunstig voor het helingsproces als het vriest.
Wie een extra compacte vlinderstruik in de tuin wil, snoeit in juni de toppen van de takken af. Doe dit bij voorkeur met een tuinschaar of snoeischaar en knip de toppen een voor een van de takken.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Snoei en begeleid je vlinderstruik het gehele jaar door van voorjaar tot laat in de herfst, Snoeien in de groeiperiode zal de plant geen schade opleveren, pas op met grote delen wegsnoeien voor of tijdens de vorst. Snoei de vlinderstruik in het voorjaar kort tot op de stam.
Wanneer de bloemen van je vlinderstruik in de zomer zijn uitgebloeid, kun je deze terug knippen en mogelijk nog een tweede bloei stimuleren. De tweede bloei is meestal minder uitbundig maar zorgt er wel voor dat je vlinderstruik er weer kleurrijk uitziet.
De zoetgeurende plant bloeit van juli tot september en wordt dankzij de seringvormige bloemen ook wel herfstsering genoemd. De bladverliezende heester voelt zich thuis in iedere tuin. De vlinderstruik kan wel drie meter hoog worden.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april).
Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart. Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid worden. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Hoe ouder de vlinderstruik, hoe dieper de wortels verankerd zijn in de grond. Jonge bomen van twee tot drie jaar oud, hebben wortels die nog niet diep verankerd zijn. Maar ook deze jonge struiken moet je voorzichtig verplaatsen om de lange penwortels en de kleine, fijne haarwortels zo min mogelijk te beschadigen.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Wanneer vlinderstruik verplanten? De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.
Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.