Wanneer werknemers (luik 2) worden tewerkgesteld in een flexibele arbeidsregeling, dan worden aan hen geen 15 maar 20 dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen) toegekend. 15 VAP dagen worden gefinancierd door het Tewerkstellingsfonds, de 5 resterende VAP dagen worden gefinancierd door de werkgever.
Een werknemer met een contract van onbepaalde duur heeft recht op 15 VAP-dagen, ongeacht hun functie. Wanneer een werknemer met een contract van onbepaalde duur, werkt met een flexibel uurrooster, zal deze werknemer recht hebben op 20 VAP-dagen. Belangrijk: Het Tewerkstellingsfonds betaalt maximaal 15 VAP-dagen uit.
Sinds 2019 wordt het aantal dagen in dit PC 9 dagen voor de 55- tot 57-jarigen en 10 dagen voor de 58-plussers.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
De rimpeldagen waren bedoeld voor oudere werknemers, om het mogelijk te maken in de zorgsector aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra verlofdag per maand bij een voltijds contract, vanaf 50 jaar worden dat twee dagen en vanaf 55 jaar drie dagen.
met een 20-urige werkweek heb je recht op 10 dagen per jaar. met een 28-urige werkweek heb je recht op 14 dagen per jaar. met een 32-urige werkweek heb je recht op 16 dagen per jaar. met een 36-urige werkweek heb je recht op 18 dagen per jaar.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Doorgaans komt het aantal wettelijke vakantiedagen neer op 4 keer het aantal gewerkte uren per week. Als een werknemer bijvoorbeeld 30 uur per week werkt, heeft deze recht op 120 vakantie-uren per jaar.
In de sociale sector, de zorgsector en de non-profitsector komen er met de leeftijd extra verlofdagen bij. Deze zogenaamde 'rimpeldagen' kwamen er eind jaren '90 na grootschalige protesten over de arbeidsomstandigheden in de zorgsector.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
LEEFTIJDSVERLOF
Deze maatregel wordt verlengd voor 2019. Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
Hou rekening met het recht op arbeidsvrijstelling voor oudere werknemers. Een gemiddelde arbeidsduur is 38u per week. In paritair comité 329 hebben werknemers vanaf 45 jaar recht op arbeidsvrijstellingsdagen (de zogenaamde “AV dagen” 45+, 50+ en 55+).
Van zodra u een anciënniteit van 15 jaar bij dezelfde werkgever heeft bereikt, heeft u recht op een eerste dag anciënniteitsverlof. Na 25 jaar anciënniteit krijgt u een tweede dag anciënniteitsverlof.
Alle werknemers ongeacht hun leeftijd hebben recht op twee conventionele verlofdagen per kalenderjaar. Voor deze conventionele verlofdagen, uitgedrukt overeenkomstig de gemiddelde contractuele dagelijkse arbeidsduur van de werknemer, heeft de betrokken werknemer recht op zijn normaal loon.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Je krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op. Die extra gewerkte uren kun je later opnemen als een vrije dag: een adv- of atv-dag.
Het uitbetalen van ADV-uren wordt meestal geregeld in de cao of het arbeidscontract. In sommige gevallen kan een werknemer er ook voor kiezen om een deel van zijn of haar ADV-uren uit te laten betalen in plaats van vrij te nemen. Het bedrag dat wordt uitbetaald per ADV-uur kan verschillen per cao of arbeidscontract.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
U mag een vakantie weigeren als dit is vastgelegd in aanvullende regels. Heeft u in uw arbeidsovereenkomsten of in het bedrijfsreglement vastgelegd dat er in een bepaalde periode geen vakantie mag worden opgenomen? Of staat dit vermeld in de CAO? Dan mag u in deze periode een vakantieaanvraag weigeren.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Minder werken vanaf 62 jaar is onder voorwaarden mogelijk. Het gaat erom of er genoeg pensioen en/of ander vermogen aanwezig is, weinig lasten, realistische financiële behoeften enzovoort.
U kunt misschien een IOAW-uitkering krijgen als u vóór 1 januari 1965 bent geboren en na uw 50e jaar werkloos bent geworden. De IOAW-uitkering zorgt voor een inkomen op (tenminste) het bijstandsniveau, voor u en uw partner. Als uw WW-uitkering is afgelopen, kunt u een IOAW aanvragen.