Wat spreekt je aan in de functie? Noem een aantal werkzaamheden die je aanspreken en leg uit waarom. Let er wel op dat de werkzaamheden die je noemt ook bij de functie horen.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst.
Geef kort aan wat je al over je baan en werkzaamheden weet, om vervolgens naadloos naar punt 2 over te gaan. Je hebt het bedrijf en je mogelijke baan beschreven, maar nu moet je gaan overtuigen hoe jouw ervaring en achtergrond aansluiten op wat er gevraagd wordt en nog belangrijker, waar je een toevoeging kan bieden.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Eerlijkheid. Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen.
Open motivatiebrief voorbeeld
Zorg dat je een vragenlijstje hebt. Stel je kort voor en vertel waarom je belt. Vraag of er binnenkort een passende vacature vrijkomt. In dit telefoongesprek kun je ook vertellen waarom je zo graag bij het bedrijf wilt werken.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Waarom passen het bedrijf en de baan helemaal bij jou. Wat maakt het bedrijf in jouw ogen uniek. Laat je persoonlijke drijfveren doorklinken in je antwoord. Praat niet over geld, maar vertel wat jij graag doet en hoe jouw belangstelling aansluit bij de baan.
Voorbeeld 'vertel over jezelf'
Ik ben begonnen als (eerste functie) en sinds … jaar werk ik als (huidige functietitel) bij (bedrijf). In de loop der jaren heb ik mezelf goed weten te ontwikkelen op/gemerkt dat het mijn kwaliteit is om (noem hier 1 of 2 zaken waar je goed in bent op je werk, inhoudelijk en persoonlijk).
Wat onderscheidt jou van anderen? Het heeft over het algemeen geen zin om terug te vallen op jouw relevante opleidingen, vaardigheden en werkervaring. Oké, dit kan soms voldoende zijn. Bijvoorbeeld wanneer je werkzoekende bent in een nichemarkt of wanneer er weinig kandidaten zijn.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen. Je vindt dit ook terug in een uitspraak als 'Wil je jouw besluit motiveren?
In je motivatiebrief beschrijf je onder andere waarom de werkgever jou moet kiezen en waarom jij voor het bedrijf kiest. Wanneer je in deze context uitweidt over een aantal kenmerken van de functie of het bedrijf, is het aan te raden om de kenmerken te kiezen waar je (het meest) gepassioneerd over bent.
Bijvoorbeeld elkaar inspireren, motiveren en het geven van feedback. Iedereen binnen het team heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Door van elkaar te leren en elkaar aan te vullen komt het team het beste tot zijn recht. Het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen is cruciaal binnen een team.
Wat is toegevoegde waarde? Simpel gesteld draait het om waardecreatie. Je voegt waarde toe aan de organisatie, afdeling, klanten en collega's. Het is niet alleen je vakkennis of werkervaring maar ook jij als persoon, met al je kwaliteiten, talenten, drijfveren, passies en eigenaardigheden, voegt waarde toe.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.