Aan het zwembad Maak je haar nat met zoet water voordat je een duik neemt in het zwembad of de zee. Dit voorkomt namelijk dat het zoute zeewater of chloor in je haar trekt. Het kraanwater vormt als het ware een buffer waardoor de schadelijke stoffen niet in je haren kunnen worden opgenomen.
Zout is een geweldige reiniger voor de haren en de hoofdhuid en is ook goede voor de bloedcirculatie. Het vergroot je kansen op het bevorderen van sterkere en dikkere haren.
Was je haar na het zwemmen en gebruik conditioner
Verzorg je haar direct na het zwemmen goed door het chloor eruit te spoelen en je haar te wassen. Gebruik conditioner om het extra soepel te houden en eventueel na het douchen een crème of olie voor in de punten.
Zeezout spray helpt om jou die beachy look te geven. Dit komt doordat er onder andere zeezout in zit. Doordat er zout in zit kan je haar golvender worden of kan je krul worden versterkt.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Van je buik tot aan de intieme zones. Helemaal voorkomen kan je dit natuurlijk niet, maar het is wel fijn als je dit bij thuiskomst even goed weg kan spoelen. Het zand zorgt immers voor wrijving, wat uiteindelijk ook weer tot onnodige huidirritaties kan leiden. Daarom gelijk even douchen na een dagje strand.
In veel producten die speciaal gemaakt zijn om puistjes te verwijderen zit zeezout. Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water.
Slecht voor krullend haar: een shampoo met sulfaten
Krullen zijn van nature droger dan steil haar. Door het gebruik van shampoo spoel je de essentiële oliën weg, waardoor je haar nog meer uitdroogt. De beste oplossing is om helemaal geen shampoo meer te gebruiken en je haar met conditioner te wassen.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Om je bos met krullen mooi te houden tijdens het slapen adviseren wij om je haar 's nachts in een pineapple te doen. Verzamel je haren boven op je hoofd en zet het losjes vast te met een froezel of elastiek. Gebruik geen elastiekje met metalen stukje deze beschadigd het haar.
Maar als je fanatiek sporter bent die regelmatig in het water te vinden is, kan chloor je haar beschadigen. Chloor verwijdert namelijk natuurlijke oliën uit je haren, met als gevolg poreus en breekbaar haar. Een droge hoofdhuid, droog en ruw haar zijn dan ook waarschijnlijk bekende 'kwaaltjes' als je veel zwemt.
Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet. Het beste is dus dat je je haar wast met warm water en daarna je haar naspoelen met koud water, zo krijg je extra glans en geef je je haar echt een boost.
Je haar elke dag wassen: is het slecht? Elke dag je haar wassen wordt niet aanbevolen, zelfs niet als je milde producten gebruikt. Hoewel sommigen hun haar misschien vaker moeten wassen dan anderen (afhankelijk van je haartype) wordt elke dag je haar wassen als niet zo goed beschouwd voor de gezondheid van je haar.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Zo bevat kokosolie Omega-3 voor de hydratatie en voeding van het haar. Kokosolie staat ook wel bekend om zijn antibacteriële werking wat weer een positief effect heeft op de hoofdhuid, deze zal gezonder worden en roos wordt voorkomen.
Daarnaast kan het regelmatig wassen van je haar met heet water leiden tot poreus haar. Dit komt omdat de haarschacht water absorbeert waardoor de haren opzwellen(3). Dit kan droog en broos haar tot resultaat hebben. Heet water kan ook het risico vergroten dat jij je huid of hoofdhuid verbrandt.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Zorg ook dat je voldoende water drinkt. Je kunt het aan je haar zien als je uitgedroogd bent, het wordt dan droog, dof en breekbaar. Door genoeg water te drinken wordt je haar gezonder. Drink minstens 2-3 liter water per dag voor een snellere haargroei.
Hoe krijg je krullen in je haar? De bekendste methode om je haar te krullen, is het gebruik van een stijltang, een krultang of een krulborstel. In beide gevallen wikkel je korte plukjes haar om het ijzer en houd je de haarlok enkele seconden vast. De hitte zal ervoor zorgen dat je haar in de gekrulde vorm gaat zitten.
GOLVEND, KRULLEND OF KROESHAAR
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo.
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
Tandpasta op puistjes
Een vaak gebruikt middel tegen puistjes is tandpasta. Dit zou de puist uitdrogen en binnen no-time doen verdwijnen. Echter, tandpasta doet meer kwaad dan goed voor je huid. Tandpasta bevat veel waterstofperoxide en baking soda.
Vitamine A helpt de huidcyclus te reguleren, zodat eiwit en talg niet vast komen te zitten onder de huid. Vitamine A zit vooral in biologisch orgaanvlees als lever, vette vis, eieren, roomboter, wortelen, spinazie en broccoli. Eet voldoende zink. Zink werkt ontstekingsremmend en bevordert het huidherstel.