Wilt u een sauna kopen, dan heeft u in principe twee keuzes. Een infraroodsauna of een Finse sauna. Een Finse sauna warmt het lichaam op door middel van lucht en stoom, een infraroodsauna doet dat door middel van infraroodstraling. Bij Elite Wellness kunt u beide typen bestellen.
De keuze van de kachel is erg belangrijk. Zo moet de saunakachel aangepast zijn aan de grootte van de cabine: hoe groter de cabine, hoe meer vermogen de kachel moet hebben. Je hebt daarnaast ook de keuze tussen een houtkachel en een elektrische saunakachel.
Door de directe warmte is een infrarood cabine zeer geschikt bij gebruik voor mensen welke last hebben van spier- en gewrichtpijnen zoals reuma en artrose. De hoge temperatuur van de traditionele sauna zorgt ervoor dat deze beter geschikt voor het ontspannen in de sauna.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Voor een sauna geldt ook altijd dat er een goede ventilatie nodig is, om eventueel vocht te kunnen afvoeren uit de ruimte. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water men op de kachel gooit. Daanaast zorgen biokachels voor meer vocht in de ruimte, welke moet worden afgevoerd.
De warmte wordt opgedreven tot ongeveer 60°C, wat voor de meeste mensen draaglijk is. Zogenaamde gezondheidseffecten zijn: de bloeddruk regulariseren, de hartfunctie verbeteren, helpen bij vermageren, energie geven, de cholesterol verlagen, pijn bij artrose en reuma verzachten en de luchtwegen openen.
De kostprijs van een tweepersoons infraroodsauna schommelt tussen 1000 en 2000 euro. Voor een driepersoons sauna betaal je ongeveer 1500 tot 3000 euro.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij 'normale stroom' wordt de elektriciteit door twee draden geleverd.
Besluit. In theorie kan u zelf een sauna bouwen vanaf 1.500 euro, maar u trekt de grens bij een Ikea-kast. Voor een geïnstalleerde standaardcabine betaalt u gemiddeld 4.542,5 euro, energiekosten inbegrepen.
U kunt kiezen uit helder glas of glas met een grijze of bronzen tint. Met gekleurd glas komt de sfeer in de sauna tot leven. Ook matglas is een optie. Daarmee krijgt de sauna meer privacy zonder aan lichtinval in te boeten.
Voor wie zijn sauna snel wil kunnen opwarmen, is een elektrische saunakachel de beste optie. Zo'n kachel heeft een ingebouwd verwarmingselement, dat de saunastenen bovenop de kachel verhit. De stenen houden dan de warmte vast. Een van de grote voordelen is het gebruiksgemak.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
Wat is een full spectrum infrarood sauna eigenlijk? Dat is een sauna of cabine met infraroodstralers met IR-A + IR-B + IR-C. IR-C trilt langzaam met een relatief lange golflengte en dringt niet door de huid.
Dit is een kortgolvige infraroodcabine die lampen van Phillips bevat, welke van hoge kwaliteit zijn en tot zo'n veertigduizend uur mee kunnen gaan . Ervan uitgaande dat een gemiddelde infrarood sauna sessie zo'n vijftien minuten duurt, kunt u met deze lampen dus vele jaren vooruit.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Na het infrarood ritueel
Nadat de infrarood sessie is afgelopen, neemt u een lauwe douche. Het is niet nodig ijskoud te douchen zoals na een sauna omdat uw lichaam niet zo sterk is opgewarmd. Neem na het douchen zeker nog een rustpauze: geniet liggend van het ontspannen gevoel in uw lichaam.
Kan ik me verbranden als ik infraroodverwarming aanraak? Heat4All infraroodpanelen zijn gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Alléén glaswol, Ecose en steenwol kunnen hoge saunatemperaturen goed weerstaan. Als dampremmer in een sauna altijd en alleen een aluminiumfolie toepassen, alle andere dampremmers zullen door de hoge temperaturen niet lang werken en ontstaat er een damplek, met schade door condens tot gevolg.
Een sauna wordt warm door middel van een saunakachel. Deze kan de cabine verwarmen tot wel 110 graden celsius. De saunastenen die op een saunakachel liggen, nemen heel veel warmte op. Door water over de stenen te gieten, verdampt het en ontstaat er een hogere luchtvochtigheid.