de druk om binnen een bepaalde tijd een taak te volbrengen Bron: WikiWoordenboek.
Leer omgaan met je gevoel voor tijdsdruk. Plan voldoende ruimte in voor je activiteiten. Ontmoet mensen op een rustige plek, bijvoorbeeld bij je thuis of in een bibliotheek. Als je weet wat je eigen beperkingen zijn en wanneer je last hebt van overprikkeling, kan het je helpen om ermee om te gaan.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.
Naast productiviteit geeft alleen-tijd ook je creativiteit en gevoel van vrijheid een boost, blijkt uit onderzoek. Daarnaast maakt het je vrolijker, gelukkiger en minder gestrest. Het is een moment om in te checken bij jezelf. Er ontstaat ruimte in je brein om gedachten, gevoelens en ervaringen te verwerken.
Hoe ontstaat werkdruk? Te hoge werkdruk ontstaat als er te weinig tijd is voor de uitvoering, als de medewerker te weinig inspraak heeft, of als onduidelijk is wat er van de medewerker wordt verwacht. Ook de omstandigheden kunnen werkdruk veroorzaken.
Volgens het Australische instituut voor toegepaste economie en sociaal onderzoek in Melbourne kan te veel uren werken veel stress veroorzaken. En deze stress brengt weer andere problemen met zich mee, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gastritis, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gespannenheid.
Uit een ander recent review (Pega et al. 2021) in opdracht van WHO en ILO blijkt dat lange werkuren (van meer dan 55 uur per week) wel slecht zijn voor hart- en vaten. Het onderzoek laat zien dat door het werken van teveel uren steeds meer mensen overlijden aan beroertes en ischemische hartzieken.
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan weer leiden tot werkstress, uitputting, burn-out, depressie en angsten.
Wat is werkdruk? Werkdruk is iets anders dan het druk hebben op het werk. Er is sprake van een ongezonde werkdruk als er een (structurele) disbalans is tussen wat er van iemand wordt verwacht op het werk en wat hij kan doen.
Vergeetachtig / ongewoon veel fouten maken concentratieproblemen. Regelmatig te laat komen of verzuimen. Moeite hebben met veranderingen in het werk of in de planning. Veel klagen of cynische opmerkingen maken.
Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out.
Uit een onderzoeksrapport van het CBS blijkt dat koks, juristen en artsen de hoogste werkdruk ervaren op de Nederlandse arbeidsmarkt.