Aangeraden wordt om kunstmest 1x in het voorjaar te strooien (maart) en nog een keer in de zomer (juni). Alhoewel de 12-10-18 mestkorrels chloorarm zijn, willen we je er toch op attenderen dat mestkorrels kunnen verbranden op het gras.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start. In juni-juli bemest u het gazon opnieuw.
Bemest je gazon daarom liever bij droog weer. Besproei het gazon als het niet binnen 24 uur gaat regenen. Dit voor een optimale verdeling van de mest over je gazon. Strooi geen mest als het waait: Bij veel wind is het lastig om de korrels op de juist plek te krijgen.
U mag stikstofkunstmest van 1 februari tot en met 15 september gebruiken op gras- en bouwland. U verdeelt het gelijkmatig over het perceel. Dat hoeft niet emissiearm.
Bij veel neerslag kan de stikstofbenutting dalen tot soms de helft van die onder normale omstandigheden. Als u gras heeft geoogst en nog moet gaan strooien is het advies: Wacht met strooien indien er binnen 1 a 2 dagen 25 mm of meer neerslag wordt verwacht.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Afhankelijk van uw gewas mag u 15, 20 of 30 kilogram extra stikstof per hectare gebruiken.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden.
Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Stikstof uit dierlijke mest komt door mineralisatie van organische stof langzamerhand vrij, een proces dat ook doorgaat na de oogst van gewassen. Door minder dierlijke mest te geven en dit naar de behoefte van het gewas aan te vullen met direct opneembare kunstmest, is efficiënter en met minder verliezen te bemesten.
Wanneer ga je bemesten? Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.
Het is verstandig om je gazon drie keer per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt op de lange termijn minder goed. In de winter krijgt je gazon veel te verduren.
Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m².In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Nee!Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen. We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten.
Te veel kalk op het gazon is minder snel zichtbaar aan de groei van het gras. Echter, te weinig kalk is veel schadelijker dan te veel kalk. Als je niet regelmatig de zuurgraad van de bodem wil controleren adviseer ik om regelmatig kalk te strooien.
De prijzen voor stikstofkunstmest variëren vandaag de dag tussen de 70 en 90 euro per 100 kilo.
In kunstmest is stikstof aanwezig als nitraat (NO3) en/of ammonium (NH4). Dit zijn minerale meststoffen. Gewassen kunnen deze stikstofvormen makkelijk opnemen. Dit geeft de mogelijkheid om gewassen gericht te bemesten op het moment en in de hoeveelheid die een gewas nodig heeft.
Bemesten met kunstmest
Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden. Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden.
In koemest zitten stikstof, fosfaat en kali en het sporenelement magnesium. Het percentage hangt af van de ouderdom van de mest en de hoeveelheid stro. Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter.
Kan kunstmest gras verbranden? Kunstmest verbrandt gras gelukkig niet letterlijk. Verbranding van het gazon houdt in dat de meststof het vocht uit de grasspriet of -stengel haalt waardoor het gras geel of bruin verkleurt. Dit gebeurt wanneer er teveel kunstmest in de bodem aanwezig is.