Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden in de Alpen.Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet in prachtig weer.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
Op 9 maart 1970 kwam een eind aan een bijzondere periode want, van 2 t/m 9 maart 1970 was er op veel plaatsen een reeks van 8 sneeuwdagen op rij. Toen was er dus, na de vrij koude winter van 1969/1970, ook een winters staartje in de eerste helft van de “lentemaand”. Net als in 1947 dus.
Een mooi sneeuwdek levert dat meestal niet op. De winter met de meeste dagen waarin sneeuw viel in Nederland was in het jaar 1963. Nederland kende in deze winter maar liefst 37 dagen waarin het sneeuwde. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat de winter van 1963 staat geregistreerd als de koudste winter tot nu toe.
In deze maand zijn vrijwel alle skigebieden in de Alpen erg sneeuwzeker, maar ook o.a. de gebieden in Scandinavie, het Duitse Sauerland, de Dolomieten en het Tsjechische Reuzengebergte zijn allemaal aan te raden in deze periode.
Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden, in de nacht daalt de temperatuur naar 2,4 graden. Op gemiddeld acht dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en gemiddeld één dag daarvan levert matige vorst op met een temperatuur onder -5 graden.
Naar de hoger gelegen skivakantie walhalla's in maart
De sneeuwcondities geven veelal "poedersneeuw" aan en er liggen meerdere meters sneeuw. Denk aan de skigebieden van Val Thorens, Tignes, La Plagne en Les Arcs. Ook het Zwitserse Saas Fee en Zermatt, het Oostenrijkse Sölden en St.
Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping. Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. En op nog veel meer dagen viel in ons land natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april.
Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen, welke bekend staan als sneeuwvlokken. Het is een weersverschijnsel in een vaste vorm van water, oftewel ijs.
In de poolstreken ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. In de Alpen ligt de grens op ongeveer 3200 meter hoogte. Bij de evenaar, op de warmste plekken van de aarde, ligt de sneeuwgrens op meer dan 5000 meter hoogte.
Dit komt mede als gevolg van de opwarming van de aarde. Halverwege vorige eeuw was op 58 dagen ergens in ons land een sneeuwdek van ten minste 1 centimeter te vinden. In de decennia daarna is dat aantal teruggelopen van 40 dagen in de periode 1971-2000 en 37 dagen in de periode 1981-2010.
Obertauern: hooggelegen en sneeuwzeker voor een wintersport in april. La Plagne: kiezen uit meer dan 200 kilometer piste. Engelberg: genieten van de lente in Zwitserland. Zermatt & Saas Fee: ultieme wintersport in april.
De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.
Het is in Nederland maar zelden voorgekomen dat een maand zo stabiel, zonnig en droog is verlopen als de afgelopen maartmaand. Verscheidene records gingen eraan. Met landelijk gemiddeld 245 zonuren tegen 146 normaal is het veruit de zonnigste maart ooit.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden, tegen 3,9 graden normaal stevent de laatste van de drie wintermaanden op een 4e plaats af in de lijst van warmste februarimaanden ooit. Landelijk viel 119 mm tegen 60 mm normaal, ook een vierde plek.
De zomer van 2022 is extreem zonnig verlopen. Gemiddeld over het land komen we uit op ruim 820 zonuren, terwijl dat er normaal gesproken ruim 640 horen te zijn. Daarmee schurkt deze zomer tegen het recordzonnige zomerseizoen van 1976 aan, maar die was nog nèt iets zonniger met gemiddeld 837 zonuren.
Als je aan sneeuw denkt, denk je aan kou. Vrieskou is precies wat je nodig hebt voor sneeuw. De hele luchtlaag waar de neerslag doorheen valt, moet een temperatuur hebben van rond of onder het vriespunt. Sneeuw krijg je dus alleen in ijskoude lucht.
Eigenlijk heeft sneeuw geen kleur. Net als ijs, is sneeuw doorschijnend. Alleen: omdat de kristallen in sneeuwvlokken werken als prisma's breken die het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht en het resultaat is dat we wit zien.
De dichtheid van de sneeuw in de onderste laag is namelijk hoger. Zo kan het gewicht van de 10 centimeter dikke laag stijgen van 20 kilo per vierkante meter naar 50 tot 60 kilo per vierkante meter. De sneeuwlaag oefent dan plotseling een druk van 750 tot 900 kilo op uw dak uit!
Maart: de sneeuw begint langzaam te smelten
In maart ligt de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt, waardoor de sneeuw vooral in het dal flink begint te smelten.
Winters weer met vorst en sneeuw komt in maart wel vaker voor. In 2005 viel er begin maart lokaal een halve meter sneeuw. Niet alleen Nederland heeft deze Maartse dagen te maken gehad met winterse kou en late sneeuwbuien.
Het weer in Nederland in september is goed. Kan het sneeuwen in Nederland in september? Er zijn gemiddeld 0 dagen met sneeuw in Nederland in september.
Jaarlijks biedt Winterberg 90 dagen sneeuwzekerheid. Van half december tot half maart kan er geskiet worden. Het skioord beschikt namelijk over 260 moderne sneeuwkanonnen die ingezet kunnen worden om de natuur een handje te helpen.
Maart geldt nog steeds als volop wintersportseizoen en vrijwel alle skigebieden zijn open tot tenminste het laatste weekend van de maand. Ga je voor een wintersport eind maart, dan kun je ervoor kiezen om naar een hoger gelegen skigebied te gaan, zoals een gletsjergebied, om zeker te zijn van goede sneeuwcondities.
Het skiseizoen loopt van november tot en met mei. Zeven maanden is meer dan de helft van het jaar en toch skiën de meeste mensen slechts in december en februari. Vooral maart en april zijn maanden die te vaak links blijven liggen.