Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Mogelijke complicaties van diabetes zijn schade aan o.a. voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Als u diabetes type 2 heeft, gaat dat niet goed. Er blijft te veel suiker in het bloed. Dat is slecht voor uw lichaam. Als het lang duurt krijgt u schade aan bijvoorbeeld uw ogen, hart en nieren.
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer.
Diabetes kan een verwoestend effect hebben op het lichaam. Met name op de grote vaten, nieren, ogen en zenuwen. Hierdoor kunnen op de lange termijn zeer ernstige complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen, aantasting van de zenuwen (neuropathie) en amputaties.
Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Er bestaan verschillende vormen van diabetes mellitus: type 1 en type 2, MODY en diabetes als gevolg van een andere ziekte. Type 1 diabetes komt met name op jongere leeftijd voor, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan.
Met diabetes type 1 moet je een paar keer per dag je eigen bloedsuikerspiegel controleren en jezelf insuline inspuiten. De meter en de medicijnen moet je dus altijd bij je hebben. Door de schommelende bloedsuikerspiegel kun je stemmingswisselingen krijgen. Je wordt bijvoorbeeld ineens heel boos.
De lijst van gedekte zware ziekten: kanker, leukemie, ziekte van Parkinson, ziekte van Hodgkin, ziekte van Pompe, ziekte van Crohn, ziekte van Alzheimer, AIDS, diabetes, tuberculose, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, cerebro-spinale meningitis, poliomyelitis, progressieve spierdystrofie, encephalitis, ...
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Bij diabetes type 2 heeft u eerst te veel suiker in uw bloed, maar op ten duur maakt uw lichaam juist te weinig insuline aan. Dit kan op lange termijn erg schadelijk zijn voor uw hart, ogen en nieren. Erfelijkheid, afkomst en overgewicht spelen een aanwijsbare rol bij het ontstaan van diabetes type 2.
Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.
Aandoeningen aan hart en vaten, ogen, nieren en zenuwen als gevolg van verhoogde glucosewaarden. Bij zowel type 1 als type 2 diabetes leidt langdurige blootstelling aan verhoogde bloedglucose tot complicaties van de grote en kleine bloedvaten (macro- en microvasculaire complicaties).
Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Probeer niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree te eten. Hierin zitten 'snelle' koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag; hierin zitten koolhydraten die je bloedsuiker verhogen.
Het onderzoek van van den Berg bevestigt dat diabetes een sterke voorspeller is van cognitieve problemen zoals vergeetachtigheid. De hersenen van mensen die al het metabool syndroom hebben voordat diabetes optreedt kunnen door een hoge bloedsuikerspiegel nog verder achteruit gaan.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet goed in evenwicht houden. De twee vormen van suikerziekte, diabetes type 1 en type 2, verhogen beide de kans op dementie. Diabetes type 2 verhoogt het risico op het ontwikkelen van dementie.
Diabetes, droge huid en jeuk
Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee. Diabetes is daarnaast ook gelinkt aan problemen met de bloedsomloop die eveneens jeuk kunnen veroorzaken, vooral aan de benen en voeten.
Er bestaan twee vormen, een tijdelijke en een blijvende. Het beloop hangt af van de genen die zijn aangedaan. De tijdelijke vorm heet voorbijgaande neonatale diabetes, en ontstaat doordat de bètacellen minder insuline afgeven dan ze zouden moeten doen. De andere vorm is blijvend, permanente neonatale diabetes.
De nieren kunnen ernstige schade oplopen.En ook de zenuwen en bloedvaten in de benen.En diabetes geeft ook een grotere kans op hart en vaatziekten. De behandeling van diabetes is er dus voor een heel belangrijk deel op gericht om de kans op dergelijke schade zo klein mogelijk te maken.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.