Een goede tijd om een nieuwe border in te planten is het najaar, in september of oktober. Het voordeel is dat de planten nog voor de winter aanslaan, zodat er het volgende jaar al veel resultaat is. Bovendien kunnen de meeste bolgewassen nu ook de grond in.
Tip 1: Kies niet te veel verschillende soorten planten
Probeer van iedere soort plant per plek ongeveer drie of vijf stuks te planten. Herhaal dit op de verschillende plekken in de border waar je de plant wilt hebben. Zo zorg je voor evenwicht in de border.
Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
Kies niet te veel solitairs en liefst in zo min mogelijk verschillende soorten. Daarmee blijft de rust in je tuin behouden. Beplanting zorgt net als de decorstukken op een theatertoneel voor diepte en ruimtelijk gevoel. Bedenk ook dat mensen het liefst zitten tegen een groene wand of met een border in de rug.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
– Teken op schaal je border uit. Teken hierin eerst de structuurplanten en blikvangers; duid ze aan met een rondje in de kleur van de bloeikleur. – Teken vervolgens de begeleidende planten, eveneens in de kleur van de bloemen. Hoe hoog en breed de planten uitgroeien, kun je opzoeken in tuinboeken of op internet.
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Vermeng schrale grond met een 40 cm dikke laag goede tuinaarde of compost. Maak van tevoren een plattegrond met hierop aangegeven de gewenste planten met hun hoogten en bloeitijden om de bloeiperiode te kunnen spreiden.
De border is te klein.
Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.
Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm. Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant. Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
Om het beste uit uw borders te halen, is het - naast aandacht voor de planten zelf - belangrijk dat de borders goed bemest worden. Het bemesten van borders gebeurt bij voorkeur met organische meststoffen en kalk. Het bemesten van de tuin nemen wij altijd mee tijdens het tuinonderhoud in het voorjaar.
Een voordeel van een verhoogde border is dat je hem kunt vullen met het soort aarde waarin de planten van jouw voorkeur het best gedijen. Rijke, bemeste tuinaarde, zanderige grond voor een snellere waterafvoer, tuinturf voor planten die van zure grond houden…
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Goede grond
De meest geschikte grond, voor het aanleggen van een border, bestaat uit een combinatie van grove en fijne deeltjes zand, die zijn vermengd met humus. De wortels kunnen zo gemakkelijk van lucht en dus zuurstof worden voorzien. De bodem is waterdoorlatend, maar houdt ook vocht vast.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Afgraven voor een gazon of border
Een gazon of border vraagt om een afgegraven tuin. Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.
Je moet dus niet alleen op bloemkleur combineren, ook een dynamische afwisseling van struiken, vaste planten, siergrassen, coniferen,… zijn essentieel om tot een goed beplantingsplan te komen. Je kan vakmatig aanplanten en een heel plantvak volplanten met dezelfde soort. In sommige gevallen is dit een goede keuze.