Een babyshower houd je rond de 7e maand van de zwangerschap in het derde trimester. Meestal tussen de 25 en 32 weken. De aanstaande moeder is dan hoogzwanger maar heeft meestal nog geen last van een buik die in de weg zit. Ze is nog mobiel en ervaart waarschijnlijk nog weinig klachten.
Onze tip: organiseer een babyshower tien tot vijf weken voor de uitgerekende datum, dan zit je vaak wel goed.
Je kunt ook een bandbreedte geven, bijvoorbeeld tussen de €20 en €25 euro per persoon. Geef meteen aan wanneer je de definitieve kosten weet, bijvoorbeeld een week voor de babyshower. Het kan zijn dat niet iedereen akkoord gaat met het bedrag dat jullie voorstellen.
Een babyshower wordt vóór de geboorte van de baby georganiseerd. Deze dag staat helemaal in het teken van de aanstaande mama. Het is een dag waar de 'mom to be' nog even lekker verwend en in het zonnetje gezet wordt door haar naasten. Veelal wordt het georganiseerd door familie en/of vriendinnen.
Duur van het feest
Hou er rekening mee dat een zwangerschap, vooral in de laatste drie maanden, lichamelijk en emotioneel zwaar kan zijn. Een babyshower hoeft dus niet eindeloos lang te duren. Reken op een uur of twee, maar let vooral op de aanstaande moeder: heeft ze het gehad? Tijd om naar huis te gaan.
Luiertas: Ook heel leuk om als gezamenlijk cadeau te geven! Speentjes: praktisch én leuk zijn speentjes! Verzorgingspakket voor de ouders of baby: Maak een heus verzorgingspakket voor de ouders en/of baby. Denk aan lekkere verzorgingsproducten voor iedereen!
Babyshower bij tweede kindje
Om met de deur in huis te vallen: een babyshower is leuk voor élk kindje dat nieuw verwelkomt wordt in een gezin! Een zwangerschap is een magische en bijzondere beleving, of je nou je eerste kindje verwacht of je 2e, 3e, 4e of 5e baby!
Als beide aanstaande ouders bij de babyshower aanwezig zijn, kun je heel leuk een ´Wie zal er eerder´ quiz organiseren. Maak een quiz met allemaal vragen over het aanstaande ouderschap. Na het stellen van de vraag moeten de aanstaande ouders aangeven wie het eerder zou doen.
30 tot 50 euro voor familie en vrienden en tot 150 euro voor naaste familie en beste vrienden. Maar zo'n bedrag hangt van allerlei zaken af. Ga na hoe belangrijk iemand voor je is en hoeveel tijd, geld en energie je in het evenement stopt op een andere manier.
Een gender reveal betekent letterlijk het onthullen van het geslacht van je baby. Dit kan je doen door een feestje te geven. Dit gebruik is over komen waaien uit Amerika. Gasten komen in een roze of blauwe outfit en geven zo aan of ze verwachten dat je een zoon of dochter krijgt.
En vergeet ook niet dat de toekomstige moeder voor wie jullie de babyshower organiseren qua energielevel niet helemaal op het oude niveau zit. Heel veel gasten is daarom niet altijd beter. Over het algemeen zou ik zeggen, probeer maximaal rond de 20 personen aan te houden.
Tijdens de babyshower kun je alle gasten vragen om iets op te schrijven voor de mama, papa en de baby. Bijvoorbeeld hun wensen, voorspellingen, goede adviezen voor de aanstaande ouders of gewoon iets wat ze willen delen. Bewaar vervolgens al deze briefjes in een mooie memorybox.
Ruiken, horen, voelen, proeven en zien tegelijkertijd
Een pasgeboren baby ervaart de wereld heel anders dan een volwassene. Eigenlijk kunnen wij ons al niet meer voorstellen hoe dat is. Je kunt het nog het beste met een soepje vergelijken: alles is één groot geheel.
Steeds vaker zijn babyshowers familiegebeurtenissen waarbij ook de aanstaande vaders, broertjes en zusjes meedoen. Houd wel in gedachten dat feestjes voor het hele gezin of de familie anders aanvoelen dan een feestje met alleen vrouwen.
De naam zegt het al: in plaats van een groter feest waar de aanstaande ouders overladen worden met geschenken, is een Baby Sprinkle een meer informele, ontspannen bijeenkomst waarbij de eregasten worden "sprinkled" of "bestrooid" met steun en mogelijk kleinere cadeautjes.
Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.