De LA-45C is de meest verkochte Nitto luchtpomp. Deze pomp is krachtig genoeg voor het aansturen van een beluchte bodemdrain op een diepte van 2 meter. De Nitto luchtpompen werken zeer geruisloos, hebben een zeer lange levensduur! en zijn nagenoeg onderhoudsvrij.
Geadviseerde luchttoevoer is ± 20 liter per meter waterdiepte.
De Nitto is een krachtige zuigerpomp, ideaal voor gebruik op beluchte bodemdrains, het aansturen van bewegend bed filters en airlift systemen en het spoelen van statisch bed filter. Ook de onderdelen voor de Nitto luchtpomp zijn bij ons te verkrijgen.
Vijverwater beluchten met een luchtpomp
Voor wat luchtbehoefte betreft, kunt u onderstaande richtlijn aanhouden: Visvijvers 2 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water. Koivijvers 4 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water.
Voor een optimale werking van de K1 moet het vat gevuld zijn met minimaal 30% en max 67% van de inhoud van het vat. Dan zou ik minimaal 188 liter K1 moeten gebruiken wat neer komt op 940 gram voer per dag.
Bepaling op basis van de bodemdrains
Op basis van het vijveroppervlak bepaal ik het aantal drains. Dit bedraagt 7 m2 per drain. Om een drain lekker te laten werken dient de stroomsnelheid door de drainbuis zo`n 35 cm / seconde te bedragen. Dit komt overeen met een netto flow van ruwweg 10 m3/ uur voor een 110 mm drain.
- Zorg dat de bodemdrains waterpas liggen tegenover elkaar, om een gelijkwaardige werking te krijgen. - De afstand maakt geen verschil. - Hou rekening met de druk van, 1 cm² water bovenaan geeft op 1 m diepte 1 kg druk. - Zorg voor een trechterwerking (de bodem loopt schuin af), de bodemdrain ligt op het diepste punt.
Een luchtsteen helpt bij de vijverbeluchting. Het zorgt ervoor dat de lucht goed wordt verdeeld over uw vijver. Er zijn luchtstenen in verschillende formaten, zoals een luchtschijf van 10/12 en 20 cm maar ook rechthoekige luchtstenen in verschillende formaten.
Bij voorkeur plaats je de luchtpomp in een stofvrije ruimte en niet in de zon. Een stofvrije ruimte voorkomt dat de membranen gaan scheuren. Sluit de ruimte niet volledig af, want dan kan de luchtpomp problemen krijgen met het aanzuigen van lucht.
Via een slang pompt de luchtpomp dan lucht in je vijver en zorgt zo voor extra zuurstof. Een luchtpomp maakt ook gebruik van luchtstenen. Luchtstenen heb je nodig om de lucht van een luchtpomp rechtstreeks in de vijver te krijgen. En ze zorgen ervoor dat de lucht goed wordt verdeeld over de vijver.
De bruissteen draagt bij aan het opnemen van zuurstof in het water en zorgt er voor dat het water in beweging komt. De bruissteen is gemakkelijk aan de luchtpomp te koppelen door middel van een luchtslang van 4-6 mm.
Een bodemdrain is een soort afvoerputje, aangesloten op een vijverfilter. Het bezonken vuil op de bodem wordt daardoor rechtstreeks afgevoerd via de drain. Bij de aanleg van de vijver moet de drain al worden geïnstalleerd op het diepste punt van de vijver.
Een drijvende skimmer bezit over een ingebouwde pomp die ervoor zorgt dat water wordt aangetrokken en aan de onderkant van de skimmer wordt het water uitgeblazen. De skimmer drijft direct in de vijver en wordt met het skimmerbakje enkele millimeters onder waterniveau gehouden door middel van drijvers.
Op de bodem van de vijver worden één of meerdere bodemdrains (110 mm) geplaatst die als aanvoer naar het filter dienen. De pomp die het water uit het filter terug naar de vijver trekt wordt tussen de retourleiding van het filter naar de vijver geplaatst.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
In een gemiddelde vijver is een laag van 2 tot 4 cm substraat op de bodem wenselijk. Bereken vervolgens het oppervlak van de bodem van je vijver. Per vierkante meter vijverbodem heb je zo'n 35 tot 40 liter substraat nodig. Kies je voor een fijner type substraat dan heb je meer nodig per vierkante meter.
De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver. Er is overigens speciaal vijverzand verkrijgbaar. Losse vijveraarde of vijvergrond gebruiken op de bodem is niet aan te raden.
Een eiwitafschuimer is een vorm van voornamelijk mechanische filtratie. Er wordt fysiek vuil gescheiden van water. Eigenlijk hetzelfde idee als een zeef, je zeeft grof vuil uit het water. Bij een eiwitafschuimer ligt het proces alleen net wat complexer, doordat je lucht gebruikt om opgelost vuil fysiek te filteren.
Inbouw skimmers worden met leidingwerk door de zijkant van de vijver ingebouwd, dit zijn over het algemeen de beste skimmers met een goede flow. Ze zuigen het oppervlakte water goed aan, oppervlakte vuil drijft goed mee de skimmer in, en het vuil wordt meestal direct naar een filter gebracht.
Een skimmer sluit je meestal direct aan met je vijverfilter. Het is een extra invoer naar het filter, naast bijvoorbeeld een invoer via de vijverpomp of bodemdrain. Onder de bodemdrain bevindt zich overigens ook een vijverpomp die het vijverwater aanzuigt en doorstuurt richting de vijverfilterinstallatie.
Re: hoe maak ik een overloop? Je kan ook eerst een doorvoer plaatsen in je folie en dan met een buis naar je loosput gaan, hier plaats je een bocht op met een stukje buis naar boven toe. Tenslotte plaats je een schuifmofje en hierdoor is je overloopmeteen regelbaar. In je vijver zie je er dan niks van.
Skimmers vangen het vuil aan de oppervlakte en voorkomen daarmee dat vuil naar de bodem van de vijver kan zinken. In de meeste gevallen maken de skimmers hiervoor gebruik van een eigen pomp. Het is belangrijk om deze pomp 24 uur per dag aan te laten staan.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Zuurstof in het water is noodzakelijk zodat planten en vissen goed gedijen. Door een luchtpomp te gebruiken voorkom je een zuurstoftekort. Ook voorkomt u met een luchtpomp het dichtvriezen van de (zwem)vijver.