Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Als het je eerste zwangerschap is, dan zie je in de eerste 12 weken nog niet zo veel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e week kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.
De baarmoedermond, dat uitkomt in de vagina heeft de vorm van een tuitje en is zo'n 3-4 cm lang en voelt hard aan.Zoals het puntje van je neus. De baarmoedermond is erg sterk, dat is ook belangrijk omdat hij er tijdens de zwangerschap voor zorgt dat je kindje niet uit je baarmoeder valt.
Voor de zwangerschap is één orgaan natuurlijk heel belangrijk: de baarmoeder. Deze is in de eerste week van de zwangerschap maar zeven tot tien centimeter lang en weegt nog maar vijftig tot zestig gram. Het ziet eruit als een omgekeerde peer.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Je kan sowieso bij iedere vrouw de baarmoedermond voelen. Of je nou zwanger bent of niet. Als vrouw, is dat bij jezelf niet altijd even makkelijk te voelen, omdat je in een kronkel moet gaan zitten. Maar bij iedere vrouw is de baarmoedermond gewoon te voelen.
14 weken zwanger
Over je buik gesproken, is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed, want de bovenkant van je baarmoeder zit nu boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon (HCG) in je urine hebt. Je kan zelf een test kopen of naar de huisarts gaan.
Zelf voelen dat u zwanger bent
De baarmoeder is vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap te voelen boven het schaambeen. Echt zichtbaar wordt de baarmoeder vanaf ongeveer 16 weken. Als het om uw eerste kind gaat, voelt u de eerste bewegingen van de baby meestal vanaf 20 zwangerschapsweken.
De baarmoederhals (cervix) is tijdens je zwangerschap ongeveer 4 cm lang, door dit 'gerommel' verkort de baarmoederhals, het zo geheten verstrijken. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit.
Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.
Je baarmoederhals is het lange, dunne uiteinde van de baarmoeder en bevindt zich net boven de vagina. Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
Het is heel goed mogelijk dat jouw borsten zich ontwikkelen zonder dat je de veranderingen voelt en last hebt van pijn. Deze symptomen zijn geen teken dat je zwangerschap goed verloopt of niet.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Hoe kan ik mijn baarmoedermond vinden? Met één of twee vingers langs de achterste schedewand schuiven tot je een kleine ronde knobbel voelt. Je kunt dat liggend doen met opgetrokken benen, of hurkend, of staande met één voet op een stoel of de rand van het bad, of zittend op toilet bijvoorbeeld.
Symptomen 3e week zwanger
Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint. Toch kan dit een teken zijn van de innesteling van de bevruchte eicel.
De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.
Meet met je vingers
Was eerst je handen en breng daarna je wijs- of middelvinger naar binnen tot je je baarmoedermond voelt zitten. Deze voelt zo'n beetje aan aan als het puntje van je neus, de vorm heeft iets weg van een mini donut, met een gaatje in het midden.
Zwaar gevoel onder in de buik of kleine steekjes. Door de groei van de baarmoeder kun je een zwaar en menstruatie achtig gevoel krijgen in je onderbuik. Vanaf dat je 4 weken zwanger bent kun je deze symptomen ervaren. Soms schrikken vrouwen van dit gevoel aangezien het lijkt alsof de menstruatie eraan komt.
De baarmoedermond is zeker niet alleen maar glad. Vaak is het slijmvlies van de binnenkant (de cilinder cellen) best een beetje onregelmatig en kan me voorstellen dat je dat als ruw voelt. Die harde bolletjes zijn waarschijnlijk ovulatie van naboth: niks om je zorgen over te maken.
Metingen baarmoederhals en cerclage Metingen van de lengte van de baarmoederhals worden gebruikt om de kans op vroeggeboorte in te schatten. Rond 16, 19 en 23 weken zwangerschapsduur doet de echoscopist een inwendig echoscopisch onderzoek om de baarmoederhals te meten.
De baarmoederhals is het hele leven van een vrouw gesloten en gaat alleen open tijdens de bevalling. Vanaf het begin van de zwangerschap sluit de kleine opening zich om de veiligheid van de foetus te waarborgen. De baarmoederhals is een beschermende barrière tegen mogelijke aanvallen van buitenaf.