Voer de katten en speel met ze, zodat ze elkaar met iets positiefs associëren. Als de katten rustig reageren, mogen ze bij elkaar komen. In het begin mogen katten alleen onder toezicht met elkaar omgaan. Laat katten geen kattenbak, slaapplaats, voedsel- en waterbak delen om conflicten en concurrentie te vermijden.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een 'spelgezicht' en staat hun bek half open. Hoor je gegrom, blazen de katten tegen elkaar of hoor je een piep, dan is het echt geen spel! Haal je katten dan zo snel mogelijk uit elkaar.
Op de juiste manier aan elkaar wennen
Zorg voor voldoende afstand tussen de katten en laat de kitten niet op de oudere poes afrennen. Hou de ontmoetingen kort en positief. Liever elkaar 5 keer per dag een paar minuten zien zonder angst of agressie dan een keer per dag met!
Geef je katten de ruimte
Zorg dat je katten genoeg ruimte krijgen en laat ze af en toe even alleen in een bepaalde kamer. Zo kunnen ze tot rust komen en hoeven ze zich even geen zorgen te maken over de ander. Als je een klein huisje hebt met 2 katten, kunnen je huisdieren te dicht op elkaars lip zitten.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Er is niet één waarheid in dit grote debat. Sommige katten kunnen echt niet met een andere kat leven, maar sommige katten kunnen ook niet zonder een kat leven. Over het algemeen is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat katten zowel alleen als in groepen kunnen leven. Beide is dus goed!
Als u meerdere katten wilt vervoeren, zorg ervoor dat iedere kat zijn eigen mandje heeft. Hierbij maakt het niet uit hoe goed de katten met elkaar kunnen opschieten, want de stress van het vervoeren kan de onderlinge relatie verstoren. Spray het reismandje 15 minuten voor vertrek in met Feliway.
Algemeen over agressie bij katten
Agressie is echter slechts een symptoom van drie belangrijke emoties: angst, schrik en frustratie. Agressie is het allerlaatste middel dat katten zullen gebruiken in een situatie waarbij ze proberen omgaan met ongewenste stimuli in de omgeving.
Kat gromt. Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
(Nooit) direct kitten bij oudere kat zetten
Zoals hierboven al werd aangestipt, hebben oudere katten meer tijd nodig om te wennen aan veranderingen in huis. De komst van een nieuwe kat is erg spannend (lees stressvol) en de senior heeft dan ook voldoende tijd nodig om te wennen aan een nieuwkomer.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Een van de grootste redenen waarom katten veelal niet met elkaar op kunnen schieten is socialisatie. Socialisatie wil zeggen dat de ene kat veel socialer is aangelegd dan de andere. Waar dit aan ligt kan verschillende oorzaken hebben.
De beste oplossing om dit soort gevechten te voorkomen, is om je kat binnen te houden. Vooral je kat in het donker naar buiten laten kan dan gevaarlijk zijn. Als je je kat niet binnen kunt houden, kun je proberen uit te zoeken van wie de andere kat is en of die kat beter onder controle kan worden gehouden.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen; Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Jonge kittens lijken soms wel onkwetsbaar. Ze buitelen over elkaar heen, bijten in elkaars staart of trappen met de achterpootjes op het hoofd van een broer of zus. Maar als er te hard gebeten of gekrabd wordt, zal het 'slachtoffer' protesteren met een pijnkreetje en vervolgens weglopen.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.