Een betonmixervrachtwagen kan gemiddeld tot 9 m3 á 14 m3 betonmortel vervoeren. Het is kostbaar om een betonmixer te laten rijden voor een kleine hoeveelheid beton.
Een betonmixer kan tot 44 ton wegen. De werf moet daarom bereikbaar zijn via een verharde ondergrond, als het lossen niet vanop afstand kan gebeuren.
Hoe ver kan een betonmixer lossen? Onze betonmixers kunnen maximaal 6 meter (zijwaarts 5 meter) ver lossen met behulp van een losbuis. Het einde van de buis rust op de grond.
Die varieert van zo'n 120 tot 250 liter. Voor doe-het-zelvers volstaat een kleinere trommel. Professionals in de bouw willen liefst zo veel mogelijk mortel in één keer kunnen maken. Nog belangrijk is het kantelsysteem van de betonmolen.
Het lossen op een kruiwagen is ook mogelijk, waarbij u er rekening mee moet houden dat in 1 m3 beton 20 kruiwagens gaan.
Bestanddelen bepalen in de juiste verhoudingen
Voor het bereiden van één kubieke meter beton zijn in totaal van 1560 liter (dm³) vaste stoffen nodig: 260 liter = 325 kg = 13 zakken cement à 25 kg (20 ltr), 520 liter zand en 780 liter grind. Hoeveelheden tot 1 à 1,5 kuub zijn nog zelf klaar te maken.
De betonmixer rijdt met zijn achterkant naar een pomp toe. Als de betonspecie wordt gestort, draait de trommel de andere kant op. Deze trommel is vol, als je hem leegt, kun je 100 badkuipen volstorten met beton. Via de pomp komt het beton op de juiste plaats terecht.
Verbruik: 25kg betonmortel heeft na aanmaken een volume van ca. 13 liter. Voor een vloer van 40 mm dik heeft u 3 tot 4 zakken per vierkante meter nodig.
Dan is het goed om te weten dat een zak kant en klaar beton van bijvoorbeeld Gamma beton, Beamix beton, Weber beton, Hornbach beton of Praxis beton genoeg is om ongeveer 12 liter beton te maken. 1 kuub beton is 1000 liter beton.
In een betonmolen van 140 liter kan geen 140 liter beton. Dat past niet en dat trekt de motor niet. Je kunt hiermee ongeveer 1 kruiwagen mengen (ongeveer 25 scheppen). Tel ongeveer 10 minuten per molen.
Transport van stortklaar beton
Ons beton wordt geleverd met een betonmixer vrachtwagen. Een dergelijke vrachtwagen weegt netto ongeveer 14 ton (14.000 kg) en kan ongeveer 12 m3 (á 2.400 kg per m3) vervoeren. In totaal weegt een betonmixer vrachtwagen bij een volle vracht dan maar liefst bruto 43 ton (43.000 kg).
De stortcapaciteit varieert van ca. 60 tot 120 m3 per uur. Voor het verwerken van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld bij renovatiewerkzaamheden, is de pompmixer, een combinatie van een truckmixer met een betonpomp, geschikt.
Graaf de grond weg tot op een diepte van een 20-tal cm over de hele oppervlakte. Tril de ondergrond aan om verzakkingen te voorkomen. Breng rondom een bekisting aan met houten platen. Leg een plastic folie in de uitgegraven fundering om het beton te beschermen tegen opstijgend vocht.
Koop (en huur) je alle ingrediënten bij een willekeurige bouwmarkt om 1 m3 beton te mixen, dan betaal je daar ongeveer € 245,00 voor. Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen. De dikte van een wapeningsnet bij een betonvloer groeit mee met de draagkracht van een vloer.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Voor iedere m3 beton heeft u ongeveer nodig: 325 kg cement (13 zakken van 25 kg) 650 kg metselzand (26 zakken van 25 kg) 1300 kg betongrind (52 zakken van 25 kg)
Om te berekenen hoeveel beton u nodig heeft is er een simpele formule: Lengte x Breedte x Hoogte (dikte) in meters = het aantal kuub beton dat u nodig heeft. Maar met inklinking en meetcorrectie in het achterhoofd is het wel verstandig om 10% meer bestellen. Beter iets teveel dan te weinig.
Verhouding beton: de gouden regel
Als regel geldt de verhouding: 1 – 2 – 3 dit komt neer op: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Hier wordt vervolgens nog water aan toegevoegd.
Het beton is niet goed uitgehard. Als je je beton niet genoeg tijd geeft om te drogen, kan het te nat zijn als het wordt losgemaakt van de mal. Door het vocht trekt het beton vacuüm bij het verwijderen van de mal, waardoor resten blijven vastkleven.
Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Als je klaar bent, wacht je ongeveer 28 dagen voordat het beton is uitgehard. Tijdens de eerste week moet u het oppervlak elke dag met water besprenkelen om te zorgen dat het correct instelt en zijn maximale sterkte potentieel bereikt.