Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Tips om het broeden te stoppen
Haal twee keer per dag de eieren weg. Geef je kip buiten het hok voeding en water. Maak de nestplaats zo onaangenaam mogelijk. Verhuis het nest bijvoorbeeld naar een plek met een koudere ondergrond.
Heeft jouw hen dan toch de broedsheid te pakken? Zet dan je kip 2 tot 3 dagen apart in een klein kooitje met weinig strooisel. In deze omgeving krijgt ze zeker geen nestgevoel. Na de derde dag zal je hen normaal gezien haar lege nestje verlaten.
Kenmerken van broedsheid
Ze houdt zich vaak afzijdig van de andere kippen. Als er iemand in de buurt komt, zet ze haar veren op, schreeuwt of begint te pikken. Dit doet ze om haar eieren te beschermen. Ze maakt kloek-geluiden.
Hoeveel broedeieren je onder de hen kunt leggen, is afhankelijk van haar grootte en natuurlijk ook van het formaat van de eitjes zelf. Hennen van krielrassen kunnen gemiddeld zes tot zeven eieren uitbroeden en bij grotere rassen kan je ongeveer elf eieren neerleggen.
Tips bij verlaten van het nest
Je kan dit doen door de eieren bijvoorbeeld onder een andere broedse kip te leggen. Ook zou je de eieren in een broedmachine kunnen leggen. Als je over geen van beide beschikt, zou je kunnen proberen om de broedse kip op een rustige plek alsnog op de eieren te zetten.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Veelal worden kippen in de zomermaanden broeds, maar het kan ook verspreid over het jaar gebeuren. Hogere temperaturen spelen hierin een belangrijke rol. Hoe vaak een kip broeds wordt en vanaf welke leeftijd, dat hangt van het soort kip af. Sommige kippen worden pas op latere leeftijd broeds en hebben dit niet zo vaak.
truc is om op redelijke afstand water en voedsel neer te zetten, zodat zij poept/piest voordat zij haar nest met eieren weer bereikt. "Gedurende de 21 dagen dat de kip broedt zal zij, nauwelijks of niets eten.
Het is het hele jaar mogelijk om kuikens uit te broeden. Het is echter wel gebruikelijk om dit in de periode van februari t/m mei te doen. Over het algemeen zijn de kippen in deze maanden het sterkst en gezondst. Dit zorgt voor de beste eitjes!
Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden.
Broedse kippen hebben namelijk een verhoogde temperatuur/koorts. Dit zal je een 4-tal dagen moeten herhalen. Ze zal dan stoppen met broeden en terug eieren beginnen leggen.
Je wacht best tot het donker is en plaatst 1 kuiken onder de kip. Als de hen het aanvaardt en onder de vleugels neemt kun je wat later alle kuikens ineens onder de kip schuiven. Het is wel belangrijk dat je de kuikens met de hand ONDER de kloek stopt, en ja, ze zal pikken naar je hand!
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Van het Zijdehoen is bekend dat de hennen goede broedsters zijn en veel zorg besteden aan hun kuikens. Maar ook de Marans, Australorp, Chabo, Yokohama en het Sultanhoen zijn geschikt voor kippenliefhebbers die graag zien dat hun hennen op natuurlijke wijze een groep kuikens groot brengen.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
In de meeste gevallen krijgen de kuikens binnen 36 uur te eten en te drinken als ze op de plaats van bestemming zijn. Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast.
legkippen zijn gefokt voor de leg. als u er een haan bij hebt lopen hebt u waarschijnlijk wel bevruchte eieren maar legkippen broeden (bijna) nooit. als u graag kuikens wil kunt u wel een broedmachientje kopen.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Het keren van de eieren en het regelmatig paren tijdens het broeden is belangrijk. Na het leggen van het eerste ei begint het wijfje direct te broeden. Twee tot vijf keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.