Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd. De kwestie 'innie of outie' hangt dus niet af van het doorknippen van de navelstreng, maar vooral van het genezingsproces na het afvallen van het stompje.
Er zijn vier veel voorkomende verschijningsvormen: het knoopje: een eerder platte navel die het uitzicht heeft van een ronde platte knoop, de innie: een ovale tot ronde holte die varieert in doorsnede en diepte, meest voorkomende verschijningsvorm.
Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden. Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
De navel heeft zodra we geboren worden geen nut meer, maar je hebt er 9 maanden te eten door gekregen vanuit je moeders lichaam! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de vorm van je navel meer zegt over je persoonlijkheid en levensstijl dan je in de eerste instantie zou denken.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Kernpunten. Feoderma (terrarmaforme dermatose) bestaat uit asymptomatische donkere plaques op de huid en imponeert in eerste instantie als vervuiling van de huid. Het is een verworven aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen, met als voorkeurslokalisaties nek, romp, posterieure malleolus en navel.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Behalve de rode, geïrriteerde en eventueel schilferige huid is een van de symptomen van een schimmelinfectie in de navel ook een onaangename geur. De geur ontstaat doordat de navel een goede verstopplaats is voor allerlei bacteriën.
Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. Eigenlijk heeft iedereen dus een litteken en is iedereens eerste litteken zijn of haar navel. Dacht jij dus geen littekens te hebben? Think again!
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest en vormt een litteken.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam.
Navelbreuken komen bij zuigelingen vaak voor en verdwijnen vrijwel altijd spontaan voor het eerste levensjaar. Wereldwijd wordt de prevalentie bij volwassenen geschat op 2%. Een navelbreuk kan worden behandeld door een operatie waarbij de breuk primair wordt gesloten of waarbij een mesh wordt geplaatst.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Operatie. De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand.
Lichaamsgeur is de geur die bij een bepaald persoon hoort. De geur hangt samen met de vluchtige stoffen die geproduceerd door bacteriën die op, of deels in, het lichaam groeien, of bijvoorbeeld in de mond.
De sterke geur ontstaat doordat er bacteriën rond je zweetklieren zitten. Deze breken het zweet af, en de restproducten van dat proces stinken zo.
De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen. De naam die aan deze onsmakelijke opstapeling wordt gegeven is oorkaas, omdat het volgens sommige mensen een beetje een kaasachtige geur heeft.
Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.
Een zwangerschap vergroot je risico op een navelbreuk door de hoge toename van intra-abdominale druk. Dit betekent druk in de buikwand. En dat is ook meteen de oorzaak van een navelbreuk: te veel intra-abdominale druk. Dat is druk in de buikwand (en in het bekken) dat naar buiten wordt geduwd en daar niet heen kan.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.