Het is niet alleen leuk om samen iets met je kat te doen, apporteren heeft ook nog eens een doel. Het versterkt de onderlinge band en het verbetert de conditie van je kat.
Sommige poezen bij ons thuis lijken het natuurlijke nestgedrag nog in zich te hebben. Hun speeltjes slepen ze mee en leggen ze vaak in de buurt van hun voerbak. Waarschijnlijk omdat de dieren deze locatie onbewust koppelen aan de veiligheid van het nest.
Shutterstock De Tonkanees is een mix van de extroverte Siamees en de verlegen Birmaanse kat. Je kan deze kat leren om aan een leiband te lopen of om te apporteren. En als je haar roept, dan zal ze meestal wel komen, ook als er vreemden in huis zijn. Ze komt immers met iedereen overeen.
Hun instinct om te jagen is nog steeds aanwezig, maar ze zullen liever op hun prooi jagen dan hem werkelijk te vangen en te doden. Wanneer ze de prooi doden komt het spel immers ten einde. Door hun prooi los te laten, opnieuw te vangen en er mee te spelen halen ze zoveel mogelijk plezier uit hun vangst.
Vacht ruiken: door te likken neemt de kat de geur van de soortgenoot beter waar. Geur veranderen: de kat bedekt onbekende geuren van de soortgenoot met de eigen geurmoleculen. Bijvoorbeeld als de ene kat terug komt van een bezoek aan de dierenarts.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Muizen, vogeltjes en soms zelfs kleine konijntjes, voor een kat een onweerstaanbare prooien! Dit gedrag zit in de genen van het dier. Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct.
Muizen ruiken katten en weten: waar een kat is, is onheil. Daarom zullen ze je huis liever mijden.
Lokaas tegen ratten en muizen is ook giftig voor je kat of hond. Eet je huisdier een vergiftigde muis op, dan moet je snel ingrijpen.
En de domste: de kakapo.
De Ragdoll is bijzonder vriendelijk en aanhankelijk. Hij houdt van spelen en op avontuur gaan maar is het liefst te vinden in de armen van het baasje. Deze knapperd knuffelt heel graag én heeft een rustig karakter. Perfect voor gezinnen met kinderen want hij houdt ook zeker van een leuk spelletje samen.
Kattenrassen die bekend staan om hun sociale gedrag en die graag op schoot komen zitten, zijn de Ragdoll, Pers, Cornish Rex en Chantilly-Tiffany.
Keuzes en deuren die dichtgaan
Een deur die ineens dicht is, is een gruwel voor een kat. Zijn territorium wordt verkleind en hij heeft geen mogelijkheden meer om zijn vaste inspectieronde te lopen. Maak je die deur open omdat de kat zo nadrukkelijk ervoor zit te miauwen, dan wil hij er vaak niet eens doorheen lopen.
Weet je waarom jouw kat rondjes draait voordat ie gaat liggen? Dat is instinctief. In het wild maakt ie zo van lang gras een lekker bedje. In het Diabolo klimmeubel vindt jouw kat, na zijn klimcapriolen, vast ook een lekker plekje om te slapen.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Katten die hun prooi niet opeten, maar keurig voor je neerleggen op de deurmat doen dit hoogstwaarschijnlijk omdat het terugkeren naar het hart van het territorium een aangeboren instinct is.
Een kat bezit buitengewone zintuigen: ze kan zien in het donker, geluiden horen die wij niet horen, geuren ruiken die wij niet ruiken,... Kortom ze is zich op bijna bovennatuurlijke wijze bewust van al wat zich rondom haar afspeelt. Het is niet verwonderlijk dat katten in oude beschavingen als "God" beschouwd werden.
De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte.
Een kat is een 'surplus'-jager, dat wil zeggen dat hij altijd zal jagen als hij de kans krijgt, hongerig of niet. Dat is vanuit de kat bekeken ook logisch. Je weet nooit wanneer er weer een muis langs komt. Dus ook al heeft de kat net zijn buikje rond gegeten, hij zal die prooi niet laten lopen.
Regelmatig vallen vogels ten prooi aan 's lands meest gehouden huisdier. De cijfers over aantallen slachtoffers lopen uiteen, maar uitgaand van de laagste schattingen, zou het gaan om zo'n 18 miljoen vogels per jaar, die door huiskatten en verwilderde katten worden gedood.
Waarom katten dol zijn op muizen
Katten zijn jagers die hun prooi graag besluipen en achterna zitten. Ze vinden het ook leuk dat muizen snel en onvoorspelbaar er vandoor kunnen rennen. Een muizenhapje voldoet prima aan de vleesvoorkeuren van je kat en haar jaaginstinct wordt zo ook geprikkeld.
Signalen van verlatingsangst kunnen zijn: Overdadig miauwen. Onzindelijkheid. Sloopgedrag.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.