Wespen verjagen met geur Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen houden niet van de geur van rozemarijn. Belangrijk is dat de geur van rozemarijn sterker is dan de geuren van de lekkernijen die op tafel staan. Combineer daarom wat takjes (gedroogde) rozemarijn met takjes lavendel.
Limoen, sinaasappel of citroen en steek hier een kruidnagel in. De wespen hebben een hekel aan de combinatie van deze geuren. Plaats één of meerdere kommetjes ammonia op tafel. Wespen kunnen de geur van ammonia niet verdragen en zullen niet in de buurt komen.
Nu zou u kunnen denken dat het daarom verstandig is om bijvoorbeeld een sterk parfum of deodorant te gebruiken, zodat wespen uw angstzweet niet ruiken wanneer zij in de buurt komen. Helaas werkt dit niet. Wespen komen namelijk ook op sterke parfums en deodoranten af.
De geur van fruitschillen en vlees in de afvalbak trekt wespen aan. Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten. Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Je bent lekker buiten aan het genieten van het mooie weer als je een wesp of Duitse wesp ziet rondvliegen. Je eerste instinct is om ervan weg te rennen, maar het begint achter je aan te vliegen! Waarom achtervolgen wespen en Duitse wespen je? Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest.
Een wesp kan soms ook erg agressief zijn, wat maakt dat ze zo ongewenst zijn. Als wespen zich bedreigd voelen, steken ze. Ze steken hun angel uit, die verbonden is met een gifklier, en steken die in je huid. Na een pijnlijke steek spuiten ze gif in je huid, dat bestaat uit histamine en apitoxine.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Hoe de truc werkt? Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Wespen bestrijden met wespenpoeder
Strooi het poeder in de ingang (of in meerdere ingangen) van het nest. Doe dit heel voorzichtig, want wespen vallen aan als u met hun nest rommelt of het stuk maakt. Houd andere mensen en dieren uit de buurt van het nest als u aan het werk gaat, want wespen blijven gevaarlijk.
Wespen komen af op zoete geuren. Denk aan sterk ruikende parfum, je net bestelde cola of eten met een zoet sausje. Daarmee volgt dan ook meteen de tweede tip: draag geen zoete parfum of deodorant.
Dat is vervelend genoeg, maar een steek van deze insecten is ook nog eens erg pijnlijk. Gelukkig zijn er verschillende etherische oliën waar deze beestjes niet van houden. Zo laten ze zich gemakkelijk afschrikken met kruidnagelolie. De wat pittige en kruidige geur houdt bijen, wespen en horzels op afstand.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Hun queeste eindigt pas wanneer het kouder en natter wordt, gewoonlijk rond eind oktober, begin november. Het aantal wespen in de (na)zomer hangt bijna volledig af van de weersomstandigheden in de maanden die eraan voorafgaan.
Wespen in augustus
Naarmate de maand vordert, zal er steeds minder voedsel aanwezig zijn, waardoor wespen steeds agressiever zullen worden, en dus ook eerder zullen steken.
Wespen zie je vooral in augustus en september
Zo rond november zul je geen wespen meer tegenkomen. De enige wesp die de winter overleeft, is de koningin. Die begint in het voorjaar met het bouwen van een nest en het leggen van eitjes.
De diertjes gaan op zoek naar andere zoetigheid en laten hun oog dan vallen op een ijsje of een blikje cola. Met het vlees van de barbecue gaan de wespen ook graag aan de haal. Dat vlees bevat eiwit en is dus een prima maaltijd voor de larven.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Draag geen felgekleurde kleding
Beter kun je kleding dragen in de kleuren wit, groen of lichtbruin. Deze kleuren vinden ze blijkbaar minder interessant. Let bij je kledingkeuze ook op dat het geen wijde mouwen heeft. Wespen kunnen hier makkelijk invliegen en zich vervolgens in het nauw gedreven voelen en je steken.