Tijdens het slapen groeien en ontwikkelen kinderen.Daarnaast verwerken ze wat ze overdag hebben geleerd en krijgen ze weer energie voor de nieuwe dag. Regelmaat en rust gaan dus hand in hand als het gaat om de gezonde groei van jouw kindje.
Genoeg en goed slapen is onmisbaar voor kinderen. Ze moeten op tijd naar bed om voldoende nachtrust te krijgen. Dit is niet alleen nodig om tot rust te komen, maar ook belangrijk voor de groei.
Uiteindelijk is leren slapen in zijn eigen bed een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Het draagt voor een groot deel bij aan zijn zelfstandigheid.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen.
Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ouders ervoor kiezen om ze in hun eigen kamer te laten slapen. Er is echter geen strikte leeftijdsgrens waarop ouders moeten stoppen met co-sleeping, aangezien dit afhangt van de individuele voorkeuren en omstandigheden van het gezin.
Tussen de 11 en 12 jaar mag een kind – overdag – drie uur lang het fort bewaken. Tussen de 13 en de 15 jaar mogen kinderen alleen thuis zijn. Er moet echter wel een ouder of verzorger thuis slapen. Kinderen van 16 jaar of ouder mogen twee nachten achter elkaar alleen thuis blijven.
Rust herstelt onze aandacht en motivatie, verbetert onze prestaties, bevordert de creativiteit, maakt ons efficiënter, is goed voor ons geheugen, houdt ons emotioneel stabiel, vermindert de kans op een burn-out, verlaagt onze bloeddruk en hartslag en maakt ons gelukkiger.
Antwoord: Rusten is niet hetzelfde als slapen. Slaap is nodig voor het goed functioneren van de hersenen.
Ontspannen lichaam, ontspannen geest
Om goed te kunnen slapen is echter niet alleen een ontspannen lichaam nodig, maar ook een ontspannen geest. 'Stress komt hoofdzakelijk door dingen die zich maar ophopen in je hoofd', aldus Kees Kwakman.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Gemiddeld gaan peuters hun middagslaapje overslaan tussen de 2,5 en 3,5 jaar. De overgangsfase kan even behoorlijk rommelig zijn. Peuters slapen ongeveer 11 uur 's nachts en overdag 2 uur. De natuurlijke bedtijd ligt tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
In Nederland zijn er geen wettelijke regels over de leeftijd waarop kinderen alleen thuis mogen blijven.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Vanaf 2 jaar: een peuter van 2 jaar heeft zo'n 13 uur slaap per dag nodig inclusief het middagdutje dat gemiddeld 1,5 duurt. Vanaf 3 jaar: peuters vanaf 3 jaar hebben aan 11,5 tot 12 uur slaap per dag genoeg, inclusief een dutje van gemiddeld 1 uur.
Algemene tips
Bereid je kind voor op het naar bed gaan en laat je kind op een vast tijdstip naar bed gaan. Het lichaam heeft een interne biologische klok en daarom zijn vaste bedtijden en op vaste tijden opstaan belangrijk. Dim het licht, zodat het lichaam zelf melatonine aan gaat maken waardoor je kind slaperig wordt.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.