Bij aerosoldeeltjes kleiner dan 10 μm hebben we het over fijnstof. Uit onderzoek is gebleken dat fijnstof bij het inademen schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt het bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten tot verergering van hun symptomen.
Aerosollen is meestal niet efficiënt en het kan voor kinderen zelfs een traumatische ervaring zijn. Dat blijkt uit een studie van de afdeling kinderpneumologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Kinderarts Kristine Desager raadt het gebruik van een puffer aan.
De arts schrijft steeds voor hoeveel maal per dag je kind een aerosol moet krijgen. het slapengaan. Ofwel 3 keer aërosol per dag: 's morgens - rond 14 uur - (voor oudere kinderen eventueel vlak na school) - vóór het slapengaan.
Enkel voor aerosol! Voor de behandeling van chronische Pseudomonas infectie. 2 x per dag gedurende 28 dagen (waarna 28 dagen niet). Niet mengen met andere medicatie.
Begint je kind te hoesten als het in- en uitademt met de puffer, dan stop je het best. Als het onmiddellijk hevig hoest als hij/zij begint te puffen, wil dat zeggen dat hij/zij de verstuivende gassen niet goed kan verdragen. Een aerosol zal in dat geval een beter alternatief zijn.
Spoel na de aerosol het masker en potje met water en leg het te drogen tussen een doekje (niet afdrogen). 12. Geef het kind wat te drinken na de aerosol of poets de tandjes om mondinfecties te voorkomen (vooral bij gebruik van corticoïden).
Aerosoltherapie wordt toegepast bij mensen met problemen in de luchtwegen. Dit kan gaan over een vernauwing aan de luchtwegen of longen (bv. astma, COPD). Daarnaast wordt het ook toegepast bij personen met een ontsteking (infectie) aan luchtwegen of longen, bijvoorbeeld bij een longontsteking.
ofwel vier keer aerosol per dag (om de vier uur): 's morgens - 's middags - rond 16 uur - vóór het slapengaan; ofwel drie keer aerosol per dag: 's morgens - rond 14 uuur -(voor oudere kinderen eventueel vlak na school) - vóór het slapengaan; ofwel twee keer aerosol per dag: 's morgens – vóór het slapengaan.
Voor alle dagen geldt: als uw kind wakker is mag u uw kind ook eventueel 's nachts bij klachten 2 pufs Salbutamol geven. Vanaf dag 7 hoeft u dit medicijn alleen nog te puffen bij uw kind, indien hij of zij opnieuw klachten heeft. Wees hierbij alert op lichaamssignalen en uitlokkende prikkels!
Volwassenen en adolescenten (12 jaar en ouder): ter verlichting van astma - de gebruikelijke startdosering is 1 tot 2 inhalaties (100-200 microgram eenmaal per dag) De maximale dosering per dag is 8 inhalaties (800 microgram maximaal per dag, indien nodig).
De kleine aerosol-deeltjes blijven lang in de lucht hangen; afhankelijk van de ventilatie van de ruimte tussen de 1-30 minuten. Bij onvoldoende ventilatie en zonder luchtfilters stijgt de verontreiniging in de lucht gestaag doordat de geïnfecteerde persoon virusdeeltjes blijft uitstoten.
Plaats het masker over je mond en/of neus. Zet het toestel aan. Adem traag en rustig in en uit via je mond: praat niet tijdens het vernevelen. Als het medicijn volledig is verneveld, hoor je een sputterend geluid.
Behandeling met salbutamol kan leiden tot te weinig kalium in het bloed, in ernstige vorm te herkennen aan spierkrampen of spierzwakte en vermoeidheid (hypokaliëmie).
* Plaats het masker volledig over neus en mond.
rond neus en mond, zodat er zo weinig mogelijk in de oogjes verstuift. * Houd het masker en reservoir mooi recht, zodat de verstuiving optimaal is. * Na elke aerosol moet het reservoir worden uitgespoeld en aan de lucht laten drogen.
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan.
Meer kans op gaatjes (tandcariës). U kunt dit voorkomen door na het inhaleren de mond te spoelen.
Op hun 5e en 6e jaar kunnen de meeste kinderen het mondstuk van de voorzetkamer gebruiken zonder neus-mondmasker. De meeste kinderen van 7 jaar en ouder kunnen overstappen op een poederinhalator of op een dosisaerosol zonder voorzetkamer, maar dat is niet per se nodig.
Ventolin Infuus bevat als werkzame stof salbutamol. Salbutamol behoort tot een groep van medicijnen die kortwerkende luchtwegverwijders worden genoemd (effect duurt ongeveer 4-6 uur). Het helpt de luchtwegen in de longen open te houden, waardoor het gemakkelijker is om in en uit te ademen.
Een dosis-aërosol is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Met een druk op knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd.
Je hebt een voorschrift nodig om dit geneesmiddel te verkrijgen bij je apotheker.
U hoeft meestal alleen salbutamol in te ademen wanneer u benauwd bent. Tenzij uw arts u een schema heeft geadviseerd. Bent u in dat geval een inhalatie vergeten, dan kunt u deze alsnog nemen. Zorg ervoor dat u de volgende inhalatie minimaal vier uur hierna gebruikt.
Een dosisaerosol is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Wij noemen dit ook wel pufje. Met één druk op de knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd. Er wordt altijd eenzelfde hoeveelheid medicijn naar buiten gespoten, per spray dus 1 dosis.
Aerosoltherapie dient in de eerste plaats om het aanwezige slijm in de longen vloeibaar te maken, door het inademen van slijmverdunners of mucolytica. Zo kan het slijm vlotter naar buiten. Daarnaast dient aerosoltherapie ook om, indien nodig, antibiotica in de luchtwegen te verspreiden.