Wat is
In juli 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%. Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden.
De groeivoet van de zgn. 'gezondheidsindex' - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - zou in 2022 gemiddeld 9,1% en in 2023 7,0% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort. Binnen een bedrijf vallen arbeiders en bedienden vaak onder een ander paritair comité en kunnen dus andere regels gelden voor de loonindexering.
Een werkgever is niet verplicht om te indexeren. Die verplichting heeft de werkgever natuurlijk wel als hij met zijn werknemers heeft afgesproken om jaarlijks te indexeren. Dat geldt ook als de cao indexering voorschrijft.
Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
geindexeerd = WE zeggen van een grootheid dat deze geïndexeerd is als de waarde regelmatig wordt aangepast aan de waarde van een andere grootheid: zoals bijvoorbeeld de lonen aan de consumentenprijsindex (cpi) ( > economie)...
Bij de Gezondheidsindex worden 4 soorten producten geschrapt uit de index van de consump- tieprijzen: tabaksproducten, alcoholhoudende dranken, benzine en diesel. De gezondheidsindex stijgt daardoor minder snel dan de gewone index van de consumptieprijzen.
Sectoren waar het loon éénmaal per jaar indexeert (vaak vanaf januari), stevenen af op een historisch hoge indexering van meer dan 10% in januari 2023. Dat blijkt uit de maandelijkse inschatting op basis van de macro-economische inflatiecijfers van HR dienstverlener SD Worx.
In april 2022 is de spilindex overschreden. De nieuwe spilindex is 118,36. De nieuwe verhogingscoëfficiënt vanaf 1 juni 2022 is 1,8845. Deze verhogingscoëfficiënt wordt gebruikt voor de berekening van de wedde en veel toelagen en vergoedingen.
Welk cijfer gebruik ik voor mijn indexering? Het meest gebruikte cijfer voor indexeringen is de Consumentenprijsindex (CPI). Andere cijfers die voor indexeringen kunnen worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld: Producentenprijsindex (PPI) - kosten van materialen.
Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd.
Het netto maandsalaris van een werknemer met een modaal inkomen stijgt in 2022 met 7,75 euro. Dit is een stijging van 0,34 procent. Werknemers die een inkomen verdienen van twee keer modaal, krijgen er volgend jaar onderaan de streep 19,25 euro per maand bij. Dat is een stijging van 0,51 procent.
ADP ontwikkelde een online overzicht met de nettolonen per 2022. De lichte nettoloonstijging voor de meeste werknemers heeft te maken met een combinatie van factoren: lager belastingtarief in de eerste schijf, hogere heffingskortingen en de stijging van het minimumloon.
Vanaf 1 juni 2022 bedraagt de nieuwe verhogingscoëfficiënt 1,8845. Als gevolg hiervan stijgen de brutomaandwedde en ook alle geïndexeerde toelagen met 2%. De coëfficiënt wordt op 1 juni 2022 aangepast in de betrokken rubrieken op Fedweb (Weddeberekening, Bedragen indexeren, Taaltoelage, Haard-en standplaatstoelage).
Het gaat om een indexatie van + 8,14 % - officieel percentage - zowel voor de schaallonen als voor de reële lonen.
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan. De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector.
Een indexcijfer geeft altijd aan met hoeveel iets is gestegen of gedaald ten opzichte van dit basisjaar. Het basisjaar heeft altijd een index van 100. Als je een indexcijfer van 105 krijgt, wil dat zeggen dat iets met 5% is gestegen ten opzichte van dit basisjaar.
De basis van een indexeringspercentage is een indexreeks. U kunt zelf bepalen wat u afspreekt als indexreeks om uw contract mee te indexeren. Vaak wordt een reeks gebruikt die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt. Dit voorkomt achteraf discussies met de klant.
Wist u dat? Ons land en Luxemburg zijn de enige landen die gebruik maken van de veralgemeende, automatische loonindexering. Het systeem wordt fervent verdedigd door de werknemersvertegenwoordigers, maar toch bestaat er controverse rond.
Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.
Elk jaar verhoogt de overheid de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dit heet indexering van alimentatie. In 2022 is het indexeringspercentage 1,9%.
Indexeerbaarheid verwijst naar het vermogen van de zoekmachine om een pagina te analyseren en aan zijn index toe te kunnen voegen. Als een website problemen heeft met de indexeerbaarheid, kan de zoekmachine de website wel crawlen.