Griekse bougatsa is een heerlijk gebakje met custard. In Griekenland eten ze het vaak als nagerecht of bij de koffie. Je kunt het bij iedere bakker op de hoek van de straat kopen. Het is het beste te vergelijken met een tompouce.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
Baklava . In Griekenland komt baklava voor in vele regionale gedaantes, met verschillende namen zoals samousades, zournadakia en masourakia. Over het algemeen wordt baklava in het zuiden van Griekenland meestal gemaakt met gehakte amandelen en in het noorden met walnoten; hoewel sommige recepten hazelnoten, sesam of zelfs rozijnen gebruiken.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Klassieke Griekse hoofdgerechten zijn onder andere moussaka, kipsouvlaki (met een flinke schep tzatziki), gegrilde calamaressalade en gevulde aubergine . Natuurlijk hebben we ook Griekse lamsrecepten — denk aan lamskoteletten en lamsgehaktballen. Bovendien vindt u een paar Griekse salades die bij elke Griekse spread passen.
Kijk mee en zie hoe ze samenkomen om hun liefde voor de traditionele Griekse keuken met elkaar te delen, terwijl ze vier van de beroemdste Griekse desserts bereiden en ervan genieten: Bougatsa, Baklava, Galaktoboureko en Ekmek Kataifi .
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Vruchten, vers of gedroogd, en noten werden gegeten als dessert. Belangrijke vruchten waren vijgen, rozijnen, dadels en granaatappels. In Athenaeus' Deipnosophistae beschrijft hij een dessert gemaakt van vijgen en tuinbonen. Gedroogde vijgen werden ook gegeten als voorgerecht of bij het drinken van wijn.
Een Turkse hartige taart gemaakt van opgerold filodeeg, met spinazie en feta. Zelf borek of spinazietaart maken is heel dankbaar en feel good.
De baklava Griekse regio heeft een veel zachtere textuur door de dikke siroop . Aan de andere kant heeft de Turkse baklava, met zijn dikkere, zwaardere deeg en vulling volledig met pistachenoten, een meer substantiële, chewy textuur en een rijke, nootachtige smaak.
Lekker bij de koffie of thee, maar ook heerlijk als dessert met een bolletje ijs: baklava. Een zoete lekkernij die zijn oorsprong vindt in Arabische landen als Syrië en Marokko, maar ook in Turkije, Griekenland en de Balkanlanden erg geliefd is.
In Griekenland zijn ze dol op snoep en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel zoet op een lepel genoemd. Fruit, bessen en groenten in een zoet laagje op honingbasis, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel...
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Een traditioneel dessert uit het zonnige Griekenland
Griekse baklava is een heerlijk traditioneel dessert dat bekend staat om zijn lagen knapperig filodeeg en rijke, zoete vulling van gemalen noten en siroop.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Moussaka is misschien wel het bekendste hoofdgerecht. Je kan het zowat vergelijken met de traditionele Italiaanse lasagne. Moussaka is een heerlijke ovenschotel bereid met aubergines, gehakt aardappeltjes en bechamelsaus.
Dat maakt de olijfolie geschikt voor bijna alle bereidingen! Van oudsher gebruiken Grieken olijfolie voor alles: van gebak tot brood en van vlees tot groentegerechten. Ze hebben zelfs een speciale naam voor gerechten met olijfolie, namelijk 'Ladera'.
Eet voornamelijk plantaardig voedsel.
Inwoners van Griekenland consumeren negen (dat klopt, negen) porties fruit en groente per dag. Hoewel dat een duizelingwekkend aantal lijkt, als je een stuk fruit bij het ontbijt eet en een stuk fruit en groente bij zowel de lunch als het avondeten, zou je minstens vijf porties per dag consumeren.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees, maar soms ook van kip. Maar net wat je lekker vindt! Het vlees wordt gekruid met specerijen zoals komijn, oregano en knoflook, waardoor het een unieke smaak heeft. Gyros is een populair gerecht in Griekse en Turkse restaurants, en wordt vaak geserveerd met rijst of salade.