Waarom wordt een gips aangelegd? Er zijn verschillende redenen waarom een gips aangelegd wordt: na een operatie, om een lidmaat op rust te stellen (zoals bij een peesontsteking), voor de heling van een breuk (zowel na een operatie als bij een niet-operatieve behandeling) of bij een verstuiking.
Waarom gips? Bij een botbreuk zorgt gips ervoor dat de botten in een goede positie blijven staan en kunnen genezen. Wonden, pees- of spierletsel kunnen ook redenen zijn om gips te geven. Het zorgt voor rust aan uw wond of letsel.
Na de operatie krijgt u meestal gips varierend van 2 tot 6 weken afhankelijk van de stabiliteit van de geopereerde botten. Na ongeveer 2 weken komt u terug op de gipskamer voor de beoordeling van de wond en het verwijderen van de hechtingen en voor het aanleggen van een eventueel nieuw circulair gips.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf.
Behandeling van een gebroken pols met gips
Na het zetten van uw breuk krijgt u gips. Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen.
Verhoog, voordat u gaat slapen, het voeteneinde van uw bed met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder anders wordt uw been te warm. Laat uw been op een bankje rusten als u zit. Zorg ervoor dat uw been dan hoger ligt dan uw heup.
Gips en verbanden mogen niet nat worden. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan douchen. Dankzij een speciale spatwaterdichte douchehoes kan je gewoon genieten van een douche. Onze gipshoezen van Able2 voor volwassenen en kinderen zijn bedoeld om je gips te beschermen.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
Vanuit het stolsel en de bloedvaten ontstaat er botweefsel. Dit botweefsel groeit aan tot bot. De botbreuk is dan genezen. Het genezen van een botbreuk duurt een aantal weken tot maanden.
Voer oefeningen uit en rook niet
Oefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewonde plek. Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen.
Bewegen is goed. Als u beweegt gaan de spieren werken die ervoor zorgen dat de bloedvaten het bloed beter kunnen vervoeren zo ontstaat er een betere doorbloeding. Als u gaat zitten, leg dan meteen uw geopereerde been omhoog. Doet u dit niet, dan stroomt het bloed niet goed terug en krijgt u vocht in het been.
Circulair gips en kunststofgips kunt u belasten, als uw arts dit adviseert. U krijgt hierover uitleg. Als u loopgips heeft, zorg er dan voor dat u zo normaal mogelijk loopt.Omdat u de voet niet kunt gebruiken, moet u met kleine stapjes lopen.
Gips kan direct en op maat gemaakt worden en het ontlast de blaar en/of de wond. Gips ademt, neemt vocht op en is goed te vormen. Door het gips op de juiste manier aan te leggen komt er minder druk op de wond en krijgt deze meer rust. Hierdoor kan de genezing vaak beter en sneller verlopen.
U kunt jeuk krijgen als er vocht tussen uw huid en het gips zit. Dit kan zweet zijn, of water na het douchen.
Gebruik de krukken altijd samen met uw gipsen been (dus als u de krukken verplaatst, dan verplaatst u het gipsen been mee); Zet de krukken zo ver naar voren dat ze iets voor uw tenen staan; Zorg altijd dat u beide krukken even ver naar voren zet; Neem niet te grote stappen; Knijp niet te hard in de handvatten.
Onmiddellijk nadat u het letsel hebt opgelopen, ontstaat meestal een intense of scherpe pijn door zowel de breuk als door andere verwondingen aan uw lichaam in de buurt van de breuk. Helaas stopt de pijn daar niet. U kunt ook pijn ervaren tijdens het genezingsproces van de breuk.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
De zwakste plek van je lange botten, in dit geval het dunste stuk van je bovenbeen, vlak onder het heupgewricht. Dat staat op de DEXA-uitslag als T-waarde Femur vermeld. De tweede uitslag die DEXA geeft is die van je meest kwetsbare wervels: de lendenwervels.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Botbreuken, botletsels of fracturen zijn beschadigingen van het bot of skelet. Botbreuken kunnen ontstaan door direct geweld op het bot, zoals een harde klap tegen het scheenbeen, of door indirect geweld, zoals bij een val op gestrekte arm, waarbij het sleutelbeen het zwakste bot in de schakel is en breekt.
Douchen met gips: laat het gips niet nat worden Gips mag niet nat worden. Doe bij het douchen daarom eerst een handdoek en daarna een plastic zak over het gips. Plak de zak goed met tape af op uw huid. Zo voorkomt u dat er water onder de zak doorloopt.
Als het gips vies is geworden, door bijvoorbeeld ontlasting, kunt u dit schoonmaken met een klein beetje water. Als het gips nat is geworden kunt u dit drogen met een koude/lauwe föhn of met zachte tissues. Als het gips stinkt, kunt u met Nilodor druppelen. Dit verdrijft ongewenste geurtjes.
Het gips mag absoluut niet nat worden. Gebruik een douchehoes om je te wassen (verkrijgbaar in de apotheek) en ga niet zwemmen. Draag geen juwelen, want die kunnen bij zwelling de bloedsomloop in gevaar brengen.