Niet gek hoor.Je
Stilte vermindert stress en spanningen
Het blijkt dat geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Volgens onderzoek zorgen harde geluiden ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt.
Geluid is het trillen van iets, meestal lucht. Horen is het trommelvlies dat door geluidstrillingen in beweging wordt gebracht. Als er geen geluid is, trilt lucht noch trommelvlies. De stilte kun je dus niet horen.
Er is altijd op zijn minst iets subtiels te horen, al is het maar geluiden die je eigen lichaam soms maakt, of geluiden heel vaag ver weg.
Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen. Als dit niet helpt, probeer het dan eens met een app die 'white noise' (ook wel 'witte ruis' genoemd) afspeelt voor het slapen.
Zonder oordoppen slapen: zó doe je dat
“Je moet normale geluiden, zoals een partner die ademhaalt, leren accepteren. Als het zweet je uitbreekt bij de gedachte dat je zonder oordopjes moet slapen, kun je eerst wennen aan het luisteren naar natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt.
Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Vaak horen mensen met tinnitus ook een specifieke toon. Bij gehooronderzoek is dan te meten bij welke frequentie (hoogte van de toon) de tinnitus zich voordoet. Ook is te bepalen met welk geluidsniveau in decibels een toon moet worden aangeboden om de tinnitus te overstemmen (maskeren).
Een vernauwd bloedvat kan het geluid veroorzaken. U hoort dan de bloedstroom op de maat van de hartslag door uw hoofd of langs een oor suizen. Bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur) kunnen als bijwerking tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
Een behandeling voor tinnitus is er niet. Er wordt geëxperimenteerd met technieken om de hersenactiviteit te onderdrukken die bij tinnitus wordt waargenomen, met wisselende resultaten tot nu toe. Sommige patiënten hebben baat bij ruismaskeerders, die een geluid op de oren zetten dat afleidt van de eigen piep of brom.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Stilte zorgt voor het kalmeren van het brein en het lichaam en heeft juist het omgekeerde effect. Dagelijks 2 uur stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen in de hippocampus (het deel van de hersenen dat cognitie, geheugen en emotie aanstuurt).
Een stiltecoupé is een afdeling van de trein waarin je stil moet zijn. Dat houdt in: niet bellen, niet praten en niet hardop muziek luisteren. Deze coupé's zijn bedoeld voor mensen die in rust willen reizen, bijvoorbeeld om rustig te kunnen lezen, te kunnen slapen of om in stilte te kunnen werken op een laptop.
Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
Er zijn meerdere onderzoeken over slaap in combinatie met muziek. Over het algemeen wordt er gesproken over een positief effect van muziek op slaap. Niet alleen val je sneller en rustiger in slaap door muziek te luisteren maar het is het voor de algehele kwaliteit van de slaap ook positief.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Oordoppen of ook wel slaapdoppen genoemd. Het is ideaal als u niet kan slapen door vervelende geluiden van buitenaf. De oordoppen onderdrukken de geluiden van bijvoorbeeld het verkeer van buiten, luidruchtige buren of een snurkende partner. Zo kunt u fijn en ongestoord slapen.