De hermelijn en de wezel zijn ook overdag actief, de
De hermelijn komt in alle habitats voor, van open plekken, in bossen, houtwallen, duinen, akkers, vochtig terrein,… De enige voorwaarde is dat er voldoende dekking aanwezig is. De soort is dan ook aanwezig in heel het vasteland van Nederland en op Texel. Op Terschelling oit ingevoerd maar weer uitgestorven.
Wezels leven bij voorkeur in open, droge natuur- en cultuurlandschap (Rd) maar verder in veel verschillende biotopen (zoals bossen, duinen, wei- en akkerland. Meestal in droger gebied dan de hermelijn. Echter overal waar woelmuizen ontbreken, ontbreekt ook de wezel.
De hermelijn (Mustela erminea) onderscheidt zich van de wezel door verschillende kenmerken: ze hebben een zwarte staartpunt, opvallend is ook dat de ivoorwitte en roestbruine lichaamsdelen strakker zijn afgelijnd. Bovendien is de hermelijn groter (tot 40 cm) en een gewicht van ca. 300 gram.
In vergelijking met de wezel en de hermelijn, heeft de boommarter een spitserre kop en grotere oren. En kijk je naar zijn staart, dan zie je een behoorlijke pluisboel. Met deze lange, pluizige staart bewaart de boommarter gemakkelijk zijn evenwicht.
Sluit de toegangswegen af. Zorg ervoor dat u zeker weet dat de marter niet in huis is. De kans is groot dat hij overdag op zijn rustplek elders is. Dicht alle gaten groter dan 4 cm af met gaas of purschuim.
Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen. Je hebt er dus alle belang bij om de kippen op een veilige manier te huisvesten. Gelukkig gaan de meeste van deze roofdieren vooral 's nachts op zoek naar voedsel waardoor er heel simpele en goedkope oplossingen voorhanden zijn.
Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn.
Dat is inderdaad moeilijk om je voor te stellen, maar tegelijk ook niet zo belangrijk voor deze soort : hermelijnen maken zeer zelden enig geluid. De kans dat iemand een hermelijn te zien krijgt is al niet groot, om dan ook een geluid te horen of te kunnen herkennen is helemaal een uitzonderlijke situatie.
Bovendien lijken zij een voorkeur te hebben voor de wat vochtigere terreinen, en zwemmen ook regelmatig en vrijwillig. Hermelijnen zijn volledig carnivoor. Hun prooikeuze is een stuk gevarieerder dan die van de wezel en dus minder gericht op woelmuizen.
De lange dubbeldeurs doorloop kooi is zeer geschikt voor het vangen van marterachtigen. Door de dubbele deuren zullen de marters de kooi makkelijker betreden wat het vangstresultaat verhoogt. In het midden van de val kan een eitje geplaatst worden. Zodra er beweging in het eitje komt zal de val dichtklappen.
De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij heeft een veelzijdig menu. Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen.
De bunzing heeft een donkerbruine vacht en heeft vaak (maar niet altijd) een masker bestaande uit een lichte band boven zijn ogen en wit rond zijn snuit. Het dier is zo'n 30 – 45 cm lang en heeft ten opzichte van de hieronder beschreven marters een relatief korte staart en kortere poten.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen. Er valt dus best veel te eten te vinden voor hem.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Wetenschappers hebben uit een lijst van 300 diersoorten er 30 gekozen die we nog als huisdier mogen hebben. Soorten die de lijst niet haalden zijn bijvoorbeeld de Russische dwerghamster, omdat die soms haar eigen jongen opeet als ze te weinig ruimte heeft.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.