Vliegtuigmodus schakelt een deel van je mobiele telefoon uit dat mogelijk storing veroorzaakt in de cockpit. Met vliegtuigmodus op je mobiele telefoon hoef je deze helemaal niet meer uit te zetten. Bij sommige airlines kun je zelfs gebruik maken van hun wifi.
4G in vliegtuigen
De vliegtuigen vangen dit signaal op en zetten het om tot een wifi-netwerk, waar jij als passagier gebruik van kunt maken. Passagiers moeten inloggen op dit wifi-netwerk. Je kunt dus niet je eigen 4G-verbinding gebruiken.
Bellen, sms'en en data gebruiken is dan niet mogelijk. Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren. Vooral landen en dalen zou dan meer risico's met zich meebrengen.
Door de vliegtuigmodus aan te zetten schakel je alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetooth-verbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar.
Alle smartphones en tablets hebben een zogenaamde vliegtuigmodus of vliegtuigstand. Het toestel zendt dan geen signalen meer uit. U kunt dan dus niet bellen, internetten of bijvoorbeeld de bluetooth-verbinding gebruiken. Apps waarvoor geen verbinding nodig is, werken wel.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Dit is besloten door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Dit heeft als eenvoudige achtergrond dat de vliegtuigtechnologie niet mag worden gehinderd door gsm-bundels die storingsruis in de boordradio veroorzaken en zo de communicatie tussen de cockpit en de grond bemoeilijken.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Waar kun je internet in het vliegtuig krijgen? Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord. Omdat het best duur is om de technologie aan vliegtuigen toe te voegen en aan te bieden, moet je meestal betalen voor het gebruik.
Dat heeft alles te maken met je eigen veiligheid. Mocht er namelijk iets gebeuren tijdens het opstijgen of landen – de risicovolle momenten van de vlucht – dan zijn je ogen alvast gewend aan de duisternis of het buitenlicht en kan je sneller reageren. Om dezelfde reden gaan dan ook altijd de lichten in de cabine uit.
Probeer eerst je telefoon uit en aan te zetten zodat deze opnieuw kan verbinden met een netwerk in het buitenland. Heeft het uit en aanzetten niet geholpen? Dan kan het zijn dat er een instelling verkeerd staat op je telefoon. Staat bijvoorbeeld vliegtuig modus aan?
Al jaren is het de norm om in het vliegtuig je telefoon in vliegtuigmodus te zetten. Voordat deze stand is toegevoegd aan de telefoon, is het zelfs verplicht de telefoon helemaal uit te zetten. Met de vliegtuigstand voorkom je de kans dat je telefoon de signalen van de cockpit verstoort.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel.Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen.
In de vliegtuigstand worden alle zenders van de telefoon uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of gebeld worden, berichten ontvangen of versturen, internetten, of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. De telefoon kan alleen nog maar voor lokale dingen gebruikt worden.
Wifi en Bluetooth® worden in de vliegtuigmodus standaard uitgeschakeld; je kunt geen telefoongesprekken voeren, maar je kunt wel gewoon naar muziek luisteren, games spelen, video's bekijken en andere apps gebruiken waarvoor geen netwerk- of telefoonverbinding nodig is.
Met de vliegtuigstand kunt u snel alle draadloze communicatie op uw pc uitschakelen. Enkele voorbeelden van draadloze communicatie zijn Wi-Fi, mobiel, Bluetooth en Near Field Communication (NFC).
Als je de vliegtuigmodus van je Android-telefoon voor het eerst aanzet, worden wifi en bluetooth uitgezet. Je kunt deze instelling wijzigen om je draadloze verbindingen aan te laten staan, zodat je verbonden blijft met apparaten zoals je smartwatch of bluetooth-oordopjes.
Kortom, het schakelt de mobiele, Bluetooth- en wifi-verbindingen van je telefoon, tablet, laptop of andere gadgets uit. Passagiers mogen nu wifi en Bluetooth inschakelen terwijl een apparaat in de vliegtuigmodus staat, maar zorg ervoor dat de mobiele verbinding nog steeds is uitgeschakeld.
De angst dat straling van telefoons storing veroorzaakt in de navigatie of andere systemen van een vliegtuig is de laatste jaren afgezwakt, maar toch zal ieder type eerst grondig getest moeten worden en zal bellen nog steeds niet toegestaan zijn tijdens opstijgen en landen.
Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Ga je vliegen?Dan ben je verplicht je telefoon uit te zetten of vliegtuigmodus in te schakelen. Mobiele telefoons kunnen de communicatiezenders in een vliegtuig verstoren. Vandaar.
"KLM loopt achter als het gaan om de installatie van wifi aan boord", zegt hij tegen Editie NL. "Het zit nog lang niet op elk toestel. In Amerika is dat wel het geval, daar zijn bijna geen maatschappijen meer met vliegtuigen zonder wifi."