Bij een juiste opvoeding van je pup/hond volstaat een gewone halsband. Om een hond op latere leeftijd het trekken aan de riem af te leren, werken sommige hondenbaasjes met een halti. Dat is eigenlijk een soort halster (als van een paard) maar dan voor honden.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
De algemene vuistregel voor puppywandelingen is een lengte aan te houden van 5 minuten per maand. Een puppy van 4 maanden kan dus dagelijks 20 minuten wandelen. Honden van grote rassen of honden met een hoog energieniveau kunnen twee keer per dag worden uitgelaten, naast de korte plasrondes natuurlijk.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo'n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.
De voordelen van een Y-tuig opgesomd:
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een hondentuig Y-model zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit. Hondentuigjes met een Y-model zorgt voor de perfecte drukverdeling bij trekken. Een Y-tuig zorgt bij de hond voor veel bewegingsvrijheid met wandelen.
Meestal wordt de hik bij de hond veroorzaakt door te gulzig eten of te veel en te snel drinken. Ook te enthousiast spelen kan een rol spelen en een enkele keer een overgevoeligheid voor voeding. Het te gulzig eten is goed te voorkomen door het voer aan pup of volwassen hond te geven in een speciale antischrok voerbak.
Wanneer je goed kunt omgaan met deze lijn dan is het zeker een optie, wij adviseren in dit geval de Alps sliplijn welke door onze klanten wordt benoemd als beste hondenriem 2021. Deze sliplijn is gemaakt van polyester dit maakt de hondenriem zeer licht wat fijn is voor het doel waarvoor deze lijn gebruikt wordt.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht.
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Als u hem te snel ophaalt, mist hij deze belangrijke leerperiode die zijn toekomstige fysieke en emotionele welzijn kan beïnvloeden. Maar als u hem veel later dan 10 weken bij de moeder en nestgenoten weghaalt mist u een groot deel van hun socialisatie-fase.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg "zit" zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord.
Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn. Als alles verwerkt en veilig verklaart is, staat hij op en loopt hij gewoon weer verder.
Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.