Diabetes type 1 is op dit moment helaas nog niet te genezen. Wel kun je insuline spuiten om de ziekte onder controle te houden, of in zware gevallen een transplantatie overwegen om de ziekte te verlichten.
De kans om te sterven is voor mensen van 45 tot 60 jaar met diabetes type 1 ongeveer vijf keer groter dan voor mensen zonder diabetes. Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte.
Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.
Bij type 1 diabetes is de insulineproductie ernstig verstoord. Dit komt door een fout in het afweersysteem, type 1 diabetes een auto-immuun aandoening. Om nog onbekende redenen vallen cellen van het afweersysteem de bètacellen in de alvleesklier aan en beschadigen die.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen.
Heeft iemand in je naaste familie ook diabetes type 1, dan is je eigen kans groter. Het maakt daarbij wel uit wie het is. Heeft je moeder diabetes, dan heb je 3% kans om het ook te krijgen. Als het je vader is 5%, en als het je broer of zus is 8%.
Normaal gesproken gebruikt je lichaam namelijk glucose om energie op te wekken. Als er door een tekort aan insuline weinig glucose wordt gebruikt, zoekt je lichaam naar andere bronnen van energie. Het gevolg is dat er vetweefsel wordt verbrand. En daardoor kun je flink afvallen.
Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel veel doen om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm.
We weten niet precies waardoor diabetes type 1 ontstaat. Het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline uit evenwicht waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Werknemers met diabetes type 1 kunnen gewoon werkstress hebben, net als mensen zonder diabetes. Maar ze kunnen ook gestrest zijn door hun diabetes. Een combinatie kan ook en is heel begrijpelijk: stress op het werk die te maken heeft met diabetes.
Diabetes type 2 is dus omkeerbaar! Wie diabetes type 2 heeft kan door gezond eten (veel minder koolhydraten) en bewegen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Kies vooral volkoren producten zoals, volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer dagelijks met vis, vlees, eieren, noten en peulvruchten. Neem voldoende zuivel, zoals melk, yoghurt, kwark en kaas.
Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen gezonde weefsel. Door deze antistoffen worden de cellen van de alvleesklier die insuline produceren (de zogenaamde bètacellen) afgebroken.
Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken uit. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden.
Veel blijven drinken (maar niets zoets!) helpt daarbij. Ook beweging is goed, dan verbranden de spieren bloedsuiker. Als je insuline gebruikt, dan moet je meestal extra insuline bijspuiten.
In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1, waaronder 7.000 kinderen en jongeren tot 20 jaar. Elk jaar stijgt dat aantal met ongeveer 3,8%.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Insuline is een hormoon dat niet alleen je bloedsuiker verlaagt, maar ook de vetopslag in je lichaam stimuleert. Als je insuline moet spuiten, of als je insuline-resistent bent, dan kan het voorkomen dat er te veel of te lang insuline in het bloed circuleert. Hierdoor kun je in gewicht toenemen.
Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer drie tot vijf kilo aan. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt nu dat dit mogelijk komt doordat mensen zo'n anderhalfuur per dag meer gaan zitten.