Het stressniveau wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 tot 25 een rusttoestand, 26 tot 50 een laag stressniveau, 51 tot 75 een gemiddeld stressniveau en 76 tot 100 een hoog stressniveau aangeeft. Als je je stressniveau kent, kun je stressvolle momenten op een dag beter identificeren.
0-25: Rust. 26-50: Lage stress. 51-75: Medium stress. 76-100: Hoge stress.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
De sensor meet zogenoemde elektrodermale activiteit, wat een indicatie van stress kan zijn. Gebruikers kunnen met de EDA Scan-app van de functie gebruikmaken. Wanneer zij dan hun handpalm over de smartwatch plaatsen, detecteert het apparaat kleine elektrische veranderingen in de hoeveelheid zweet op de huid.
Met behulp van biofeedback-apparatuur worden lichamelijke reacties, zoals de hartslag, ademhaling, huidgeleiding en de spierspanning gemeten tijdens ontspanning en stress en mentale inspanning.
Een brandend pictogram betekent dat het toestel uw hartslag volgt. Meldingen ontvangen van een gekoppelde smartphone. Het totale aantal stappen dat u die dag hebt gezet, uw stapdoel voor die dag en hoe u vordert met het behalen van uw doel.
Dat is bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent. Algeheel stressniveau – Een score tussen de 3 en 25 wordt gezien als rusttoestand. Alles tussen de 26 en 50 is een lage stress score. 51 tot 75 is gemiddelde stress en 76 tot 100 is hoge stress.
Wat is de Body Battery
Gewoon heel simpel in het kort gezegd is het een graadmeter van je energieniveau. Zit je barstensvol energie en is je lichaam helemaal OK, dan heb je 100%.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Die moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf. Als we zeggen dat cortisol bedoeld is voor stress die wat langer duurt, bedoelen we minuten of uren, niet maanden of zelfs jaren!
De stresscheck app gebruiken om te meten
De stresscheck app van Azumio (Android / Apple) is een handige tool om je vitaliteit te meten. Wil je fitter worden en heb je regelmatig last van bloedend tandvlees? Gebruik deze app als leidraad om jouw vitaliteit in kaart te brengen.
Smartwatches (en bijvoorbeeld telefoons) zenden namelijk geen radioactieve straling uit. Dit soort ioniserende straling is in staat om menselijke DNA te beschadigen, met alle gezondheidsrisico's van dien.
Smartwatches zijn bij uitstek gadgets die kunnen meten hoe je stressniveau is aan de hand van hartritmevariabiliteit. In de Apple Watch is (nog) geen functionaliteit beschikbaar die dit kan meten.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord, hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal. Stress en psychische klachten werken elkaar vaak ook in de hand.
Wandelen werkt stress verlagend
Door wandelen krijg je namelijk het stresshormoon cortisol uit je lijf. In tegenstelling tot fietsen en hardlopen, zorgt wandelen er namelijk voor dat je vertraagt en onthaast. Bij wandelen gaat het niet om de snelheid, afstand of de prestatie.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
De stress van het metaboliseren van alcohol ontlaadt je lichaamsbatterij sneller en verslechtert de herstellende kwaliteit van de slaap, wat betekent dat het opladen langzamer gaat. Uit een recent onderzoek blijkt dat zelfs één enkel drankje een negatieve invloed kan hebben op de herstellende kwaliteit van slaap.
De batterij van het lichaam
Deze bronnen zijn net als de energie in een oplaadbare batterij en die batterij is uniek voor jou. Elke vorm van stress, fysiek of mentaal, verbruikt batterij en met herstel, zoals slapen, kun je de batterij weer opladen.