Wanneer je iemand knuffelt of aanraakt, komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en dat komt omdat het je een gelukzalig en fijn gevoel bezorgt, zonder dat je daar iets heel speciaals voor hoeft te doen.
Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, niet toevallig het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap - niet te onderschatten als het aankomt op geluk.
Maar de meesten doen het omdat hun knuffel - net als bij kinderen - een gevoel van veiligheid, warmte en geborgenheid geeft. Omdat ze onzeker zijn of voor een verandering in hun leven staan. Volwassenen die aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe job of een nieuwe studie, grijpen vaker naar hun knuffeldier.
Therapeut Margaret van Ackeren vertelde tegen Well + Good dat sommige mensen nog met knuffels uit hun kindertijd slapen omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft en het negatieve gevoelens zoals eenzaamheid en angst vermindert.
Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
Samen met het hormoon serotonine zorgt oxytocine ervoor dat stress wordt verminderd (wat wordt veroorzaakt door het stresshormoon cortisol). Ook hebben onderzoeken uitgewezen dat fysieke pijn minder wordt bij een stevige knuffel. Knuffelen kan dus een hoop goed doen. Dus geniet er extra van wanneer het kan!
Omdat een romantische knuffel een zeer intieme interactie is, dien je de ander voldoende tijd te geven om jou te laten stoppen als hij/zij zich niet op zijn/haar gemak voelt.
Deze pluche knuffels van Studio Pets – puppy's en kittens – kennen een speciaal kunstje. Ze werken namelijk met een gratis Augmented Reality-app waarin ze geheel tot leven komen. Met de app maak je een foto of video waarin je favoriete virtuele beestje beweegt en op je schouder komt zitten. Aaien kan ook.
Soms wordt geadviseerd tot 7 maanden geen knuffels in bed te hebben. Je baby moet namelijk in ieder geval goed zelfstandig zijn hoofdje kunnen optillen en kunnen omdraaien. Dan pas kan een knuffel veilig in bed. Let bij knuffels ook op kleine onderdelen als oogjes of draadjes die je kind wellicht kan los bijten.
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verlicht pijn. Ook dopamine en endorfine zijn gelukshormonen en zorgen voor dat fijne gevoel. Als je aangeraakt wordt, kun je beter omgaan met stressvolle situaties, pijn beter verdragen en voel je je gelukkiger.
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Je hebt 4 knuffels per dag nodig om te overleven. 8 knuffels per dag nodig voor “onderhoud”.
Geef hem af en toe een dikke knuffel
Je zou het misschien niet denken, maar mannen worden graag geknuffeld door hun vriendin. Knuffel hem dus 's morgens minimaal 7 seconden intens voor je door gaat, hij zal er instant vrolijker van worden en jij hoogstwaarschijnlijk ook.
Of hij is een hele goede vriend, of hij heeft een crush op je of beide. Het betekent dat hij superblij is om je te zien – zo blij dat hij je helemaal fijnknijpt. Jullie zijn duidelijk superclose.
Geef een warme knuffel.
Wacht op het juiste moment, wikkel je armen dan om de persoon heen en houd de ander dicht tegen je aan. De meeste mensen waarderen een goede knuffel. Als je echt en troostend bent in je knuffels, zullen de mensen het merken. Wees niet bang om je liefde te delen!
Huggy Wuggy is een blauwe harige knuffel met scherpe tanden en slungelige lange armen en benen. In eerste instantie lijkt het een lieve pop, maar hij is een karakter in het online horrorspel 'Poppy Playtime'. Als speler van het spel ben je een voormalig medewerker van een gesloten speelgoedfabriek: Playtime Co.
En ja, er is serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar die knuffels ð. Want knuffels bieden jonge kinderen veel steun in hun kinderjaren. Psychologen en pedagogen zijn het erover eens: een knuffel geeft een kind meer zekerheid, biedt troost en helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid.
Veilige knuffels
Hun knuffel ruikt 'eigen', is lekker zacht, biedt troost en je kind voelt zich er veilig bij. Pas bij plucheknuffels wel op dat de haren niet te makkelijk loslaten. Als je kind veel op zijn knuffel sabbelt, kan hij op die manier veel haren binnenkrijgen.
Met knuffel slapen is gezond
En (onbewust) met een goede reden, blijkt uit onderzoek van de VU Amsterdam. Mensen die 's nachts met een knuffeldier in bed liggen, krijgen daar een geruststellend gevoel van. Bovendien heeft het een gunstig effect op een laag zelfbeeld én worden angsten verlicht.
Als iemand je een knuffel van de zijkant geeft of een arm om je heen slaat wil hij/zij je vriendelijkheid en warmte meegeven. Deze knuffel wordt ook wel de 'buddy hug' genoemd omdat deze vooral gebruikt wordt tussen vrienden of kennissen. Meestal als begroeting of manier om voort te bewegen.
Zeven knuffels, complimenten, blijken van waardering of aanmoedigingen, per dag. Dat is het minimum voor een gelukkig en gezond leven.
Het maakt je relatie vertrouwder en intiemer
Ook hier zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat je door meer te knuffelen meer vertrouwen in je partner hebt. Knuffelen geeft een gevoel van veiligheid en comfort binnen relaties. Knuffelen maakt je guller, minder wantrouwend, socialer en meer invoelend.