De laurieren - laurier prunus- zijn wintergroene haag planten, die snel groeien en prachtig staan in de tuin. Er zijn verschillende soorten laurieren zoals de Portugese laurier, Rotundifolia, Laurier Caucasica, Laurier Novita en de Olijfwilg struik.
Afhankelijk van de soort kan de laurier overleven, laat je dus goed informeren door de bloemist of tuincentrum. De laurierhaag is wintergroen en erg winterhard. Hij kan temperaturen tot -15 graden prima overleven.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Alle Laurierkers soorten, en dat zijn er veel, vallen onder de wintergroene hagen. De meeste laurier hagen zijn winterhard tot ongeveer -15/-20 °C. Met Laurier Novita en Laurier Herbergii als uitschieter naar een winterhardheid tot ongeveer -25/-25 °C.
Laurier kan, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, best wat vrieskou verdragen, tot ongeveer – 5 °C . Bij zeer lage temperaturen of lang aanhoudende vorst verhuist u de laurier het best naar een onverwarmde maar vorstvrije ruimte (garage, orangerie).
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw. Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan. Slap jong blad duidt op te weinig water. Na extra gieten trekt laurier dan snel weer bij.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Echter, laurier is in onze contreien niet winterhard. Kan de plant lichte en kortstondige vriestemperaturen tot ongeveer -5°C probleemloos doorstaan, dan zal aanhoudende vorst leiden tot uitdroging of schade aan stam of kruin. Vormgesnoeide planten in het bijzonder verliezen zo hun esthetisch karakter.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Omdat het blad van de laurierhaag vrij groot is kunt u de laurierkers het best snoeien met een snoeischaar. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er fraai uitzien. Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut.
De Laurierkers staat het liefste in de zon of halfschaduw. Omdat ze in de winter problemen kunnen krijgen door een te sterke zon of sterke oostenwind kun je ze het beste plaatsen op een windbestendige plaats.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak. Overigens eet je de blaadjes niet op, maar trek je alleen de smaak eruit door ze mee te koken.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
De echte laurier: laurus nobilis
Je ziet ook meteen het verschil tussen het blad. Het blad van de laurier is kruidachtig. Als je erover wrijft komen de geuren vrij (er zit etherische olie in).
De naam laurier wordt ten onrechte ook wel gebruikt voor de veel aangeplante laurierkers (Prunus laurocerasus). Het is een struik of boom die wel 100 jaar oud kan worden.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
De laurierkers kan wel 4-6 meter hoog worden. Er zijn diverse cultivars van de laurierkers verkrijgbaar, bijvoorbeeld: Het ras Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' komt het meest voor en is uitstekend geschikt om een hoge en brede haag van te maken.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.
Laurierhaag planten.
De beste tijd om te planten is in de herfst of vroeg in het voorjaar. Planten in pot kun je het hele jaar door aanplanten. Graaf voor elke soort Laurier gaten op de aanbevolen plantafstand.