4. Nederland – 30 meter boven zeeniveau. De bijnaam voor Nederland is niet voor niets “De Lage Landen”. Het is algemeen bekend dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt.
De Malediven staan in het Guiness Book of Records vermeld als het vlakste land in de wereld. Het hoogste punt is minder dan 3 meter boven de zeespiegel en het laagste is minder dan 2 meter boven de zeespiegel. De eilanden van de Malediven zijn onderdeel van 26 natuurlijke koraal atollen.
Waar water zo zout is dat je drijft, waar mensen naar toe gaan om gezondheidredenen en waar nauwelijks leven is te ontdekken. De Dode Zee op de Israelisch-Jordaanse grens ook nog eens 's werelds laagste punt op het land met 423 m onder het zeeniveau.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
Bhutan wordt op de voet gevolgd door Nepal en Tadzjikistan, die beiden ook gemiddeld ruim boven de 3.000m uitkomen. Na nog twee landen boven de 2.000m gemiddeld (namelijk Kirgizië en Lesotho), duiken we met Andorra onder die grens. Het levert deze laatste natuurlijk wel de titel 'hoogste land van Europa' op.
Reacties. Nederland heeft dan wel de Vaalserberg, het stelt inderdaad niet zoveel voor. Nog zo'n prachtig fietsland is bijvoorbeeld Denemarken. Toegevoegd na 1 minuut: Hoogste punt van Denemarken is 170 meter, Hoogste punt van Nederland is 323 meter.
Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde!
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
Estland – 61 meter boven zeeniveau.
Op 29 juni 1995 stelde de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat vast dat het laagste punt van Nederland ligt in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel op -6,74 N.A.P.
Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.
Op basis van de actuele hoogtekaart en de huidige inrichting van Nederland kunnen we stellen dat: 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.
Het laagste punt van Nederland ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 meter onder NAP. Het hoogste punt ligt in Vaals op de grens van Nederland, België en Duitsland met 322,38 meter boven NAP.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Om binnen Nederland hoogtes te kunnen vergelijken maken we gebruik van één nulpunt: het NAP. Hierdoor kunnen we zeggen dat het hoogste punt in Nederland dicht bij het Drielandenpunt in Vaals ligt met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
Zoals we weten is Nederland een klein en fijn land. Het land is ongeveer Noord naar Zuid 300 kilometer lang en van Oost naar West 200 kilometer breed. Nederland beschikt over een totale oppervlakte van 41.850 vierkante meter. Daarvan is 33.720 vierkante meter landoppervlakte, de overige 8130m2 is wateroppervlakte.
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Die plek ligt nét aan de andere kant van de datumgrens.
Het Nederlandse waddengebied heeft vijf bewoonde en drie onbewoonde eilanden. De Afsluitdijk vormt de harde grens met het zoete IJsselmeer. De zeedijken langs de Hollandse, Friese en Groninger kust beschermen de zeekleigebieden die zijn ontstaan door het inpolderen van kwelders.
Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Nederland heeft een sterke Europese Unie nodig. Omdat Europa een veilig thuis is waar mensen in vrede kunnen leven. Om de Nederlandse belangen in de wereld te bevorderen en te beschermen. Omdat Nederland economisch sterk afhankelijk is van het vrije verkeer van goederen en kapitaal binnen de EU.