De voorhuid komt vanzelf los. Bij veel jongens als ze 4 jaar zijn.Maar soms ook pas als ze 10 jaar zijn. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden.
Probeer bij een jongen niet zelf de voorhuid van de eikel los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. De voorhuid terugtrekken kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel, ergens tussen het derde en het zesde jaar.
Bel uw huisarts als u uw voorhuid niet goed naar achter kunt schuiven en u 1 of meer van deze klachten heeft: Uw voorhuid, eikel of penis doet pijn. U krijgt koorts (38 graden of hoger).
Nadat de verdoving is ingewerkt wordt een snede in de voorhuid gemaakt, waarna deze wordt verwijderd. Soms zijn er verklevingen tussen de voorhuid en de eikel, die tijdens de ingreep losgemaakt worden. De wond rond de eikel wordt gehecht met kleine hechtingen die vanzelf oplossen na ongeveer twee weken.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
Wat gebeurt er als je seks hebt met een te strakke voorhuid? "In sommige gevallen is de seks pijnlijk. Als de voorhuid niet goed naar achter kan tijdens de seks, krijg je geen volle erectie en dat doet pijn.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Tot aan de leeftijd van tien tot twaalf jaar is de voorhuid soms verkleefd aan de eikel. Hierdoor kan het 'velletje' niet teruggetrokken worden, waardoor de eikel niet helemaal vrij komt. Dit komt vaker voor bij jongens op die leeftijd en behandeling is dan ook niet nodig.
Wanneer de ouders hun zoon willen laten besnijden, dan adviseren wij om dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele weken of maanden oud is, merkt – behalve van het prikje voor de verdoving – weinig van de besnijdenis. Daarom: hoe jonger, hoe beter!
Bij een Spaanse kraag blijft de voorhuid klem zitten achter de rand van de eikel. Dit komt meestal door een te strakke voorhuid. Doordat de voorhuid klem zit kunnen de eikel en voorhuid dik worden. Dit heet een Spaanse kraag.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
Bij terugkerende ontstekingen van de voorhuid en eikel is een besnijdenis ook aan te raden. Parafimose. Als je de voorhuid tijdens een erectie niet meer terug naar voren kan schuiven, spreek je van parafimosis. De penis kan hierdoor afgekneld raken, wat erg pijnlijk is en daardoor je seksleven kan belemmeren.
Een vernauwde voorhuid kan op alle leeftijden voorkomen. Bij kleine jongens komt dit vaak voor en vormt zo lang er geen pijn, ontsteking of plasklachten zijn geen probleem. De voorhuid wordt meestal vanzelf soepeler.
Bij kinderen tussen twee en elf jaar bedraagt de penislengte normaal gezien 5 à 6,4 cm. Bij jongens met micropenis meet de uitgerekte penislengte maximaal 2,9 tot 3,9 cm bij kinderen. De gemiddelde uitgerekte lengte van de penis bij volwassenen bedraagt 13,3 cm terwijl dit maximaal 9,3 cm is bij mannen met micropenis.
Een te nauwe voorhuid kan de hygiëne bemoeilijken, wat tot infecties kan leiden en de voorhuidvernauwing nog kan verergeren. Ook kan een te nauwe voorhuid het plassen bemoeilijken of pijnlijk maken. Op latere leeftijd kunnen klachten optreden bij seksuele betrekkingen.
Baby's kunnen al erecties krijgen. Die kunnen met seksuele gevoelens gepaard gaan. Maar baby's hebben er geen seksuele fantasieën bij, volwassenen wel. Jongens (vanaf zes maanden) en meisjes (vanaf negen maanden) pakken hun geslachtsdelen vast.
Er kunnen verschillende redenen zijn om besneden te worden: om het geloof, omdat uw zoon pijn heeft of omdat hij niet goed kan plassen. Als uw zoon zich schaamt of ongemakkelijk voelt, vertel dan dat hij niet de enige is die aan de penis moet worden geopereerd.
In Nederland is volgens de studie ongeveer 5,7% van de mannen besneden.
Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt is er soms wat napijn, maar meestal is die bij volwassen mannen maar gering. Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld.
De voorhuid zit aan de achter- kant met een 'riempje' vast aan de penis. Bij de meeste jongens van 10 jaar kan de voorhuid worden teruggeschoven waardoor de eikel bloot komt te liggen. De voorhuid ziet er bij iedere jongen anders uit. Er zijn jongens die nauwelijks een voorhuid hebben.
Om de penis in shape te houden moet een man regelmatig een erectie krijgen. Dit komt goed uit, een man krijgt namelijk gemiddeld elf keer per dag een erectie. Wist je dat de penis zelfs 1 tot 2 centimeter korter wordt wanneer hij niet regelmatig stijf wordt?
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.
Normaal gesproken doet het plassen na een besnijdenis geen pijn omdat er niet aan de plasbuis wordt geopereerd. Tijdens de ingreep wordt de uitgang van plasbuis wel goed bekeken of deze niet te nauw is. Wanneer dit het geval is, wordt de plasbuis wat verder opengemaakt.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.