Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door gist (een schimmel) genaamd Candida albicans. Spruw kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen, als bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Als je borstvoeding geeft, kan ook jij spruw krijgen.
Klachten bij spruw
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist.
Azijn, citroensap en bicarbonaat zijn bijvoorbeeld oude huismiddelen tegen spruw. Uiteraard is het belangrijk dat deze middelen voldoende verdund worden. Onverdund zouden ze veel te pijnlijk zijn op de borsten en in het mondje van de baby.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten. Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
Helemaal in het begin zou je de mondholte van je baby tweemaal daags moeten reinigen met een gaasje of een zacht (hydrofiel) washandje. Dat helpt bij het verwijderen van melkresten en bacterien van het tandvlees.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Spruw is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders te zien is aan de baby. Candida is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders is te zien aan de tepels.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Breng na iedere voeding de crème heel dun op tepels en tepelhof aan; dit is effectiever dan 2 tot 4 keer per dag. Gebruik telkens een schone vinger. Ga niet met dezelfde vinger over een andere plek en kom niet met de gebruikte vinger aan de tube zalf om besmetting via de tube te voorkomen.
Spruw, ook wel mondspruw genoemd, is een infectie van het mondslijmvlies waarbij witte puntjes in de mond ontstaan. Het treedt regelmatig op bij baby's in de eerste zes weken na geboorte. Ongeveer 4% van alle baby's krijgt last van spruw.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Spruw is een schimmelinfectie. Je herkent het als moeder doordat je tepels veranderen. De tepel en tepelhof die er normaal mat en bruin uitzien, worden roze tot rood van kleur. Ze krijgen vaak een glanzende gloed, kunnen heftig gaan jeuken en zien er onrustig uit.
De infectie kan zowel bij de baby als bij de moeder pijnklachten veroorzaken. Een milde infectie kan echter ook zonder hinder voor moeder of baby aanwezig zijn en vervolgens vanzelf weer verdwijnen. Geschat wordt dat ca. 4% van de zuigelingen spruw ontwikkelt.
Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Werk ook vooral inwendig omdat de oorzaak vaak ten gronde ligt in de darmen. Gebruik probiotica voor jezelf en voor je baby. Baby:Kies voor een product met H202- vormende lactobacillen: L. reuteri, L.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel. Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.