Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden.
HOE VAAK ONTWORM IK MIJN PUPPY? De richtlijnen opgezet door parasitologen van het Europese Counsel voor gezelschapsdieren geven aan dat puppies het beste ontwormt kunnen worden wanneer ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna volgt een maandelijkse cyclus tot ze een half jaar oud zijn.
Voor de honden wordt het middel Vectra® 3D, Bravecto® of Simparica® ingezet. Deze kunnen ook gebruikt worden bij pups vanaf 8 weken leeftijd. Vectra® 3D is een pipet, die op de huid tussen de schouderbladen, 1 x per maand toegediend moeten worden.
De middelen hiervoor: Effipro spray: Beschermt tegen vlooien en teken en bijtende luizen. De spray voor op de huid is geschikt voor honden vanaf 2 dagen leeftijd. Bravecto kauwtablet: Geschikt voor pups vanaf 8 weken leeftijd boven de 2 kg lichaamsgewicht.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Uw pup dient op drie momenten te worden ingeënt: op zes weken, negen weken en twaalf weken leeftijd. Op die momenten krijgt uw hond ook een volledige medische check. Op zes weken leeftijd krijgt uw pup bij de fokker zijn/haar eerste inenting. Dit is de vaccinatie tegen zowel hondenziekte als parvo.
De Seresto halsband voor honden is geschikt voor puppy's van minstens 7 weken oud.
Behandel alle honden elke 4 tot 8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen.
Het advies is om pups vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken nadat ze voor het laatst melk hebben gedronken bij de moeder. Daarna wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot 6 maanden leeftijd. Is je pup ouder dan 6 maanden dan kun je het ontwormschema voor volwassen honden aanhouden.
De eerste (hondenziekte en parvo) krijgt je pup rond 6 weken leeftijd, met 9 weken de kleine cocktail: parvo en ziekte van Weil (optie kennelhoest). Met 12 weken krijgt hij er nog één tegen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en hepatitis (optie kennelhoest).
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden.
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Omdat volwassen vlooien zich snel voort kunnen planten, is het belangrijk om de vlooien te verwijderen van de hond. Dit kunt u doen met VloKill van Beaphar. Dit is een tablet die binnen 15 minuten werkt. In 6 uur zijn de vlooien op uw huisdier dood.
Zelfs de best verzorgde pup kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw pup jeuk veroorzaken. Het is verstandig uw pup te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft.
Als ze eenmaal een geschikte gastheer hebben gevonden, kunnen ze enkele maanden leven, maar de meest gezonde honden en katten likken de vlooien binnen twee weken uit hun vacht en slikken ze in. Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
U brengt de pipet in de nek en/of tussen de schouderbladen van uw hond aan. De vloeistof verspreidt u over meerdere plekken. Nadat u dit gedaan heeft neemt de talglaag van de huid het middel op en verdeelt het over de rest van het lichaam.
De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien. Breng wel op tijd een nieuwe vlooienband aan.
“Bij middelen die op de vacht moeten worden aangebracht is in de bijsluiter vaak een veiligheidsvoorschrift opgenomen om de plek waar het middel is aangebracht 24 tot 48 uur niet aan te raken", legt de KNMvD-woordvoerder uit.